BELI LUK - allium sativum

Drugi nazivi: cesan, cesan luk, cešanj, luk cesan, luk cešnjak.
Latinski naziv: allium sativum .

 

Opis biljke: beli luk ili cešnjak jednogodišnja je zeljasta biljka s okruglom stabljikorn visine do 1 metra. Pri dnu stabljika je ovena cevastim listom, a iznad toga nalazi se, uglavnom, 5 dugackih, zašiljenih, zelenih listova. Glavicasti cvat ovijen je dugackim, zašiIjenim, belim cvetnim omotacem. Cvat se sastoji od 25 do 30 jajastih lukovicastih pupoljaka, izmedju kojih se nalaze samo male kolicine belkastih cvetova, koji su gotovo uvek jalovi..

,
Stanište:
uspeva u vrtovima, a zbog potražnje uzgaja se i na vecim površinama.

Lekoviti deo biljke: za lek koristi se lukovica .

Lekovito delovanje: kao lek beli luk ima višestruko upotrebnu vrednost. Svojim lekovitim materijama deluje na povišeni optok krvi u sluznici, cime povecava aktivnost probavnih organa. Sok od belog luka deluje na nedovoljnu delatnost jetre i žuci. Lekovite materije belog luka u samom pocetku imaju izrazitu snagu dezinfekcije i sposobnost da sprece, odnosno suzbiju razvoj bakterija koje omogucuju truljenje u crevima. Sok od belog luka nije samo preventivno sredstvo, nego i lek za infekcijska oboljenja creva. Cešnjak normalizira krvni pritisak, a to se odražava na poboljšani protok krvi, zatim odstranjuje otrovne materije iz želuca, creva i krvi što, pak, deluje na sredjen rad srca. Prirodan rad srca omogucuje da nestane premorenosti, razdražljivosti, glavobolje, neras-položenja i duševne potištenosti. cešnjak koristi se s uspehom u lecenju svih bolesti organa za disanje, posebino kod bronhitisa sa žilavom sluzi, i kod astme, a osim toga jedan je od najjednostavnijih lekova kod suzbijanja tuberkuloze.

Stari Kineski lek
Godine 1971. Uneskova ekpedicija pronasla je u jednom tibetanskom manastiru recept starokineskog homeopatskog leka. Preveden sa tablice od gline, ovaj recept je objavljen na brojnim jezicima i priblizen medicini 20.veka. Pretpostavlja se da je star od dve do tri hiljade godina pre nove ere.

Oslobadja organizam masnih i krecnih naslaga, poboljsava razmenu materija u telu i elasticnost krvnih sudova, sprecava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Prestaje sum u glavi i poboljsava se vid. Pri tacnom pridzavanju uputa za lecenje, podmladjuje organizam.

Priprema:-Ocistiti (plasticnim nozem nikako metalnim)i isprati 350grama belog luka (cesnjaka), naseci ga sitno i istucati tuckom od drveta ili gline. Staviti ga u 300grama 96% alkohola, cvrsto zatvoriti posudu i cuvati 10 dana na prohladnom mestu. Zatim procediti kroz gustu tkaninu i ostatak dobro iscediti. Za 2-3 dana poceti sa lecenjem uzimajuci ovu miksturu sa 50grama mleka sobne temperature prema sledecoj semi-u kapima.

Dani Dorucak Rucak Vecera

1dan 1 2 3
2dan 4 5 6
3dan 7 8 9
4dan 10 11 12
5dan 13 14 15
6dan 15 14 13
7dan 12 11 10
8dan 9 8 7
9dan 6 5 4
10dan 3 2 1
11dan 25 25 25
_____________________________________________

Nastaviti sa uzimanjem leka tri puta dnevo po 25 kapi dok se ne potrosi cela sadzina. Preporucuje se ponoviti kuru lecenja posle pet godina.