85 grama potočarke dnevno smanjuje rizik od bilo koje vrste raka

Svakodnevno konzumiranje listova potočarke ili dragušca (Nasturtium officinale), trajne vodene biljke koja raste na izvorima, čistim potocima, rekama i u jarcima s čistom vodom moglo bi znatno smanjiti izglede za razvoj raka, smatraju naučnici sa Sveučilišta Ulster. Oni su objasnili kako ta biljka koja se koristi kao lekovito sredstvo što su ga propisivali još staroegipatski lekari te kao hrana, smanjuje oštećenje DNA belih krvnih ćelija - što se smatra "okidačem" za razvoj bilo koje vrste raka. Potočarka u krvi podiže nivo korisnih spojeva i smanjuje nivo onih štetnih. Studiju su sproveli naučnici sa Sveucilišta Ulster, a rezultate istraživanja objavili su u strucnom casopisu American Journal of Clinical Nutrition. Rezultate istraživanja u tome časopisu pre objavljivanja uvek proveri još jedna grupa naucnika Profesor Ian Rowland sa Sveučilišta Ulster koji je s kolegama sproveo studiju na 60 zdravih dobrovoljaca, medu kojima je bilo i 30 pušača, tvrdi da je svakodnevno konzumiranje 85 grama svežih listova potočarke tokom osam nedelja povezano s manjim rizikom od razvoja raka u bilo kojem delu ljudskog organizma.
Nivo antioksidanata u krvi, poput beta karotena i luteina povećala se, a nivo potencijalno štetnih triglicerida u krvi smanjila za prosecno 10 posto. Rezultati su bili bolji medu pušačima kod kojih je nivo antioksidanata u krvi na pocetku studije bio znatno niži nego kod ostatka dobrovoljaca.
Naučnici su preporučili konzumiranje svežih listova potocarke - kao salatu ili konzumiranje sveže iscedjenog soka te biljke.