Antibiotici iz biljaka

beli_luk Nazeb i respiratorne virusne infekcija verni su pratilac zimskih dana. Mnogo vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, gde se kapljične infekcija lako šire pa se kašalj i kijavica često javljaju. Loša je navika da se na najmanju prehladu reaguje lekovima. Posebno valja obratiti pažnju na antibiotike, koje bi trebalo piti samo kada ih propiše lekar. Ukoliko se radi o blažim oblicima nazeba, najbolje je koristiti lekove iz prirode. Mnoge lekovite biljke su nam na dohvat ruke, neke od njih često koristimo i kao začine i u pripremi jela, a retko kad nam padne na pamet da njima možemo da se lečimo. Prirodne supstance iz lekovitih biljaka podstiču odbrambeni mehanizam tela, neutrališu bakterije i viruse. Na primer, beli luk i njegov ekstrakt neumoljivo ubijaju bakterije izazivače prehlade, kao i helikobakter pilori, koji može uzrokovati čir na želucu. Ova biljka je efikasna i u prevenciji i u lečenju. Naravno, ukoliko se radi o težim oblicima infekcije, lek je nezamenjiv, ali valja znati da, ako se prirodni lekovi koriste po preporuci farmaceuta, nemaju štetnih efekata i interakcija.
Eterična ulja, smole, tanini, invertni šećeri, vosak, jabukova kiselina, soli organskih kiselina, kalcijum, kalijum... sve su to sastojci koji se nalaze u borovnici, pa nije čudo što je nazivaju čarobna biljka. Ona deluje antibarkterijsko antiseptično, a njene supstance deluju i na one delove našeg organizma do kojih se antibiotici ne mogu probiti, a radi se o neprokrvljenim mestima. Povoljno utiče na izlučivanje sekreta iz tela.
Cimet je dobar lek protiv bolova i upala, a dobar je i za borbu protiv virusa. Preporučuje se za lečenje oboljenja grla, bronhitisa i upale uha.
Napici i smese od lekovitog bilja dobri su i za prevenciju. Evo jednog od takvih recepata koji preporučuju farmaceuti: napravite smesu od jednakih količina bokvice, žalfije i kamilice. Dobro ih usitnite i pomešajte. Kašiku ove mešavine prelijte s pola litra vrele vode. Ostavite poklopljeno dva sata, a zatim procedite. Treba piti dve do tri šoljice ovog čaja dnevno, toplog, s medom. Ako uz prehladu imate i glavobolju, dodajte u mešavinu i metvicu.