Biber

Biber, to su bobe povijuše Piper nigrum koja se penje uz drvece ili potporne “tacke”, a poreklom je iz Indije. Okrugli plodovi precnika cetiri do šest milimetara, rastu na osam do 14 centimetara dugackom plodištu s 20 do 30 boba, slicno kao ribizla. Bobe (koje se cesto neispravno nazivaju zrnima) su zelene, crvene ili žute, u zavisnosti od faze zrelosti. Crni i beli biber poticu od iste biljke. Crni nastaje od zeleno obranih boba koje pri sušenju postaju crnosmede i naborane. Za dobijanje belog bibera beru se gotovo zrele, crvene bobe, koje se kvase da bi se mogla skinuti kožica, a tek potom suše. Danas dolazi u trgovinu i oguljeni crni biber pod nazivom “svetli biber”. Crni je biber oštriji od belog. Obe vrste mirišu vrlo aromaticno a ukus im je ljuto oštar. Oštrinu im daje alkaloid piperin. Sadržaj piperina krece se od pet do deset odsto, vec prema vrsti bibera. Miris zacina potice od etericnog ulja koje se sastoji od phelandrena, caryophylena i sesquiterpena. Osim toga, biber sadrži skrob, smole i masna ulja. Dostiže visinu od 15 metara, ali se zbog bolje ekonomicnosti ogranicava na šest.
Biljka je izdržljiva i po pravilu stara, 25 do 30 godina, a u izuzetnim slucajevima postiže i više od 60 godina. Pocinje da donosi plod trece ili cetvrte godine, a u sedmoj - osmoj godini postiže pun rod. Obicno se bere dva puta godišnje.
Cvetanje pocinje u julu, prve bobe mogu se brati izmedu januara i februara. Grozdici s narandžastim ili kao trešnja crvenim bobama beru se s merdevina od bambusa, šire na asurama ili cistom tlu te ribaju izmedu dlanova ili gaze nogama dok se bobe ne odvoje od peteljki. Sušenje traje pet do šest dana. Bobe postaju crno-smede i imaju karakteristicnu naboranu površinu.
Biber u zrnu upotrebljava se za sve vrste marinada, za kuvanu ribu, mesna jela i za pripremu kobasica. Biber u prahu je univerzalni zacin za supe, sosove, ribu, meso, kobasice, variva i salate.
Na tržištu se pojavljuje i zeleni biber konzervisan u slanoj vodi koji ima posebno ugodnu aromu i upotrebljiv je za sve vrste mesa, za pikantne sireve i slicno.
Biber se u manjim kolicinama upotrebljava i u proizvodnji parfema, a ima ga i u mnogobrojnim mešanim zacinima, pa tako i u onom za ribu, za kiseljenje povrca, u kariju te zacinima za kobasice.