Bokvica, prva pomoć iz prirode

bokvica Bokvica je veoma rasprostranjena biljka, u našim krajevima ima preko 20 vrsta bokvice, a raste gotovo svugde gde ima plodnog tla. Razlikujemo mušku i žensku bokvicu, a ona ženska je lekovitija. Za lečenje se koristi uglavnom sveži ili suvi list koji se bere dok biljka cveta, a koren može da se vadi tokom cele godine. List bokvice bogat je taninom, pektinom, vitaminom C, limunovom kiselinom, fitoncidom… Veoma je snažno antibakterijsko sredstvo. Suzbija razne vrste upale kože i slukože, pojačava lučenje tečnosti u plućima, što olakšava iskašljavanje zbog čega se veoma često može naći u sastavu sirupa za kašalj. Pored toga smanjuje učestalo mokrenje i veoma povoljno deluje na probleme organa za varenje, proliva, grčeva, čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu. Ako imate ogrebotine, posekotine, ubode insekata, bolne žuljeve ili otekline bokvica je savršena „prva pomoć” za takve probleme. Jednostavno uberete listić bokvice, malo protrljate između prstiju da pokrenete sokove, stavite na bolno mesto i dobili ste trenutni melem. Sok iz lista bokvice uspešno otklanja akne i gnojne bubuljice.

Napravite sirup od bokvica za čišćenje krvi I jačanje imuniteta.

Sve što treba da uradite jeste da dve pune kašike lista bokvice sameljete u blenderu sa malo vode, dodate 300 grama šećera, 250 grama meda i kuvate na laganoj vatri dok se ne šećer ne rastopi i sirup se zgusne. Dok je još vruć, sirup prelijte u staklenu flašicu. Čuvajte ga u frižideru i pijte po jednu kašiku pre svakog obroka.

Za iskašljavanje, prelijte kašičicu lista bokvice sa šoljom vrele vode, ostavite da odstoji i pijte odmah ujutro, jednu šolju i još dve u toku dana. (LifePress)