Ehinacea je prirodni antibiotik

ehinacea Ova biljka je moćan antioksidans, ima posebno izraženo antibakterijsko delovanje, ubrzava zarastanje rana i jača imunitet. Namenjena je intenzivnoj i kratkoj terapiji U alternativnoj medicini ehinacea slovi za izuzetno delotvornu biljku i koristi se protiv mnogih bolesti. Ima krupne glavičaste cvasti i seme koje ima sitne bodlje, zbog kojih podseća na ježa, a to je i njen naziv na grčkom. Ehinacee ima više vrsta, potiče iz Severne Amerike, a devet vrsta uspeva samo na ovom kontinentu. Ipak, od svih njih, lekovita svojstva pokazuju tri vrste - Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida. Sve imaju ružičasti cvet i istovetne sastojke, a jedina razlika među njima je zastupljenost korisnih materija. Bogate su fenolkarbonskim i depsidnim kiselinama, a eterična ulja sadrže čak 20 komponenti, među kojima i one za koje se u laboratorijskim uslovima pokazalo da uništavaju ćelije tumora. Za lečenje se koriste i nadzemni i podzemni delovi biljke i od njih se pripremaju sirupi, čajevi, tinkture, tablete, sokovi... Međutim, da bi se doziranje odredilo na pravi način, obavezno se treba posavetovati sa lekarom ili farmaceutom, jer u suprotnom, preterana konzumacija može da izazove neželjene efekte.

Američki Indijanci godinama je koriste u narodnoj medicini protiv zmijskog ujeda i uboda otrovnih insekata, jer ima antiseptično dejstvo, ali i za otklanjanje upala. Inače, ehinacea se najviše koristi za podizanje i održavanje imuniteta, radi odbrane od različitih virusa i bakterija. Predstavlja prirodni antibiotik i veoma je pouzdan čistač limfnih ćelija. Deluje na povećanje odbrambene sposobnosti organizma, tako što se povećava broj leukocita, odnosno belih krvnih zrnaca. Istovremeno, stimuliše sintezu interferona, proteina koji učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija.

Zbog toga najbolje je da preparate ehinacee uzimate čim osetite prve simptome, na primer, gripa ili prehlade, pre nego što se bolest ispolji i razvije, jer se organizmu pomaže da se odupre infekciji. Ova biljka ima i posebno izraženo antibakterijsko delovanje, ubrzava zarastanje rana i pomaže stvaranju vezivnog tkiva.

Ehinacea je posebno delotvorna kod čestih infekcija koje se zaleče antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što je slučaj kod ponovljenih infekcija grla, disajnih puteva, uha... Uspešna je i kod lečenja gingivitisa, odnosno upale desni, kao i kod paradontoze. Preporučuje se i za lečenje afti, gljivičnih infekcija usta i creva. Stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije, dok je dobra prevencija od bronhitisa, oboljenja prostate. Ehinacea je moćan antioksidans i deluje na kancerogene ćelije. Sa vitaminom C i propolisom ima sinergističko dejstvo, odnosno pojačava njihov uticaj.

Međutim, bez obzira na to za koji problem se koristi, ne bi trebalo da se uzima duže od osam nedelja u kontinuitetu, savetuju nemački stručnjaci. Ehinacea je biljka namenjena intenzivnoj i kratkoj terapiji. Preporuke su da se kao prevencija koristi četiri do šest nedelja, i to najbolje u periodu kada se javljaju infekcije i prehlade. U slučaju da infekcija već postoji, najbolje je da se koristi u većim dozama jednu do dve nedelje. Ehinacea je dostupna i u obliku spreja za grlo, deluje lokalno, antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Ipak, najčešće je u kapsulama od 400 miligrama, koje treba koristiti u dogovoru sa lekarom i farmaceutom, u zavisnosti od intenziteta bolesti i imunološkog stanja organizma.

NE PREPORUČUJE SE!
Zbog imunostimulativnih svojstava ehinaceu ne treba primenjivati kod autoimunih oboljenja, kao što su sida, multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis, kolagenoza... Ne primenjuje se ni kod dece mlađe od dve godine, a ne preporučuje se ni tokom trudnoće ni dojenja. Kontraindikovana je i njena istovremena primena sa imunosupresivima i kortikosteroidima. Takođe, do smanjenja protivupalnih svojstava može doći ukoliko se istovremeno koristi sa sedativima, hipnoticima i beta blokatorima.

ČAJ OD EHINACEE
Za pripremu čaja treba uzeti od 30 do 50 grama seckanog korena biljke. Sve to staviti u litar ključale vode, pustiti da odstoji desetak minuta, sipati u šolju i piti. Da bi se postigao željeni efekat, u toku dana treba popiti tri do pet šolja ovog čaja.
(Izvor: Novosti)