Kaki

Svež plod ili sok kakija uzimamo za lečenje zatvora i upale creva, hemeroida, bolesti želuca, a pomaže i protiv visokog pritiska Kaki (Diospyros kaki L.) pripada porodici draguni (Familiae Ebenaceae). Prirodni je antihelmetik, antimutagenik, antitusik, aperitiv, adstrigent, ekspektorant, febrifug, laksativ, stomahik, stiptik. Druga imena kakija su japanska jabuka, kakijevac, kakijev dragun. Engleski naziv mu je Chinese Persimmon, Japanese Persimmon, Kaki Persimmon, francuski kaki, nemački Kaki-Pflaume, talijanski diospiro, kaki. Naziv kaki u Mandžuriji u Kini u prijevodu znači hrana bogova. Domovina kakija je Azija, i to Mandžurija u Kini te Japan odakle se širi po celom svetu kao istočna zlatna jabuka. U 14. veku u Europu kaki donosi Marko Polo. Semenke kakija preživele su razaranje atomske bombe 1945. u Nagasakiju u Japanu, prema podacima botaničara Tatsuo Miyajima.

Lekovito delovanje
List kakija koristimo kao dobar adstrigent (svojstvo stezanja tkiva) u lečenju raznih tegoba. Plod kakija ima veliku nutritativnu vrednost i dobra prirodna lekovita svojstva te se preporučuje kao antitusik, adstrigent, laksativ i stomahik. Svež plod ili sok kakija uzimamo za lečenje:
- bolesti creva (hronične konstipacije - zatvora, upalnih stanja i infekcija creva, poremećene probave i pražnjenja naročito za vreme putovanja ili promene klime),
- bolesti želuca (kod prehlađenog želuca, gastroenteritisa, lošeg varenja želuca, loše probave),
- za lečenje hemeroida (sprečava tvrdu stolicu i deluje povoljno na pražnjenje creva),
- bolesti jetre i žuči (uzima se kod masne jetre, slabog rada jetre, slabog izlučivanja žuči, ),
- ako plod kuvamo tada njime lečimo proliv (dijareju),
- osušeni zreo plod kakija dobro je lekovito sredstvo za lečenje komplikacija sa bronhima i to naročito kod suvog kašlja (uzimamo prašak od suvog kakija),
- mladi izdanci grana deluju kao adstrigent i stiptik,
- sveže istisnuti sok kakija kod lečenja visokog pritiska
- cvetne čaške za lečenje štucavice,
- bolesti živaca (umirujuće deluje na živce koje relaksira i jača),
- jačanje imuniteta.
Ako ogulimo kaki te ga ostavimo da odstoji na suncu i preko noći on poprimi izvana belu boju te takvog koristimo u terapiji za lečenje:
- raznih parazita u crevima (antihelmetik),
- za zaustavljanje krvarenja (antihemoragik),
- za lečenje kašlja ( antitusik )
- te za lečenje visoke telesne temperature tela ili navale vrućine u glavu ili telo (valunzi).

Novija istraživanja potvrđuju lekovito delovanje kakija uz saznanja o njegovom delovanju u ogledima na životinjama kao antimutagenik i metabolik (delovanje na metabolizam masnoća - holesterol, trigliceridi - lipidi), kao i antitumorsko delovanje. Dobar prirodni i lekovit proizvod od kakija je dakako i rakija koju ima poseban aromatičan ukus. Sušeni plodovi kakija su dobra i zdrava namirnica u zimskim mesecima veće nutritivne vrednosti. Seme kakija je dobar surogat za kavu ako ga prepržimo i sameljemo u prah. Koža - kora ploda kakija može se sušiti te mleti u prah i koristiti kao zasladjivac. Pupoljak kakia je dobar adstrigent i stiptik. Plod u zrelom stanju generalno ima lekovita svojstva kao što su antitusik, adstrigent, laksativ, stomahik, a svež plod u potpunom zrelom stanju dobro je lekovito sredstvo za lečenje hemeroida i raznih poremećaja pražnjenja creva kao laksativ, a ako plod kakija kuvamo tada je dobar antidijaroik. Suv plod kojeg usitnimo u prašak (prašak pomešamo s medom ili stavimo u čaj) dobar je antitusik. Svež sok ili sok iz ploda kakija dobro je lekovito sredstvo za lečenje visokog pritiska - hipertenzije.