Karanfilic - Klinčić

Karanfilić je tik pred rascvetavanje ubran i sušen cvetni pupoljak stabla karanfilovca iz porodice mirta čija pradomovina su Molučka ostrva. Do 16 milimetara dugačka pupoljkina peteljka ima na svom gornjem kraju okrugli batić kojeg okružuju četiri štrčeća listića. Imaju tipičan, vrlo aromatičan miris i oštro aromatičan, gotovo ljut ukus. Ta snažna začinska svojstva potiču od vrlo visokog sadržaja eteričnog ulja (oko 25 odsto) koje se u velikoj meri sastoji od eugenola. Klinčić pored toga sadrži masno ulje i tanin. Uvozi se uglavnom s Madagaskara. Zimzeleno stablo karanfilovac naraste do 20 metara i najbolje mu odgovara vlažno-vruća morska klima. Berba počinje čim se pupoljci potpuno razviju i dobiju svetlocrvenu boju. Beru se rukom ili tresu bambusovim štapovima te suše na asurama na suncu. Pri tome se moraju odvajati plodne peteljke iz kojih se može destilisati ulje. Proces sušenja je završen kad se pupoljci oboje tamnosmedje i kad se sadržaj vode u pupoljcima smanji na 12 do 16 odsto. Tona svežih pupoljaka daje 240 kilograma sušenih klinčića i 75 kilograma sušenih peteljki.
U kuhinji se karanfilić upotrebljava za aromatizovanje medenjaka, vocnih jela, pica i konzervisanog voca (kompota od kajsije, na primer), ali isto tako i kao dodatak svinjskom pečenju i divljači, tamnim supama i nekim vrstama kobasica. Klinčiće sadrže i mnoge vrste kari-sosa, začinskih mešavina i sosova.
Ulje klinčića upotrebljava se u medicini kao sredstvo za želudac, antiseptik i stimulans, a neophodno je u zubarstvu te u industriji parfema i kozmetike. U proizvodnji likera klinčić je jedna od najčešce upotrebljavanih droga. Ulje se upotrebljava u industriji sapuna, za oslikavanje porcelana, za proizvodnju eugenola, izoeugenola i vanilina.