Medveđi luk - Allium ursinum - kao stvoren za proljetno čišćenje organizma

medvedji_luk Reč je o samonikloj biljci , stručnog naziva Allium ursinum , koja raste u vlažnim listopadnim šumama , dolinama i uz potoke do 1900 metara nadmorske visine . Poznat je i pod imenima crijemuša , sremuš , divlji luk i šumski luk . Naziv medveđi luk dobio je kao istinska proljetna poslastica medvedima koji se bude iz zimskog sna . To vredi i za lukovice, koje su belkaste i 2-5 cm dugacke, a kao vrlo pikantan zacin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tokom leta. U prolece je ovaj luk najbolji lek koji cisti krv, žuc i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja.Kod branja ove biljke potreban je oprez da se ne zameni za otrovnu vrstu – kao mrazovac ili durdjevak, jer im je lišce nalik na lišce medvedjeg luka ! Divlji beli luk naraste u visinu 20-40 cm , a u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu bele ili žućkaste boje . Ako slučajno tokom šetnje po šumi osetite jak miris belog luka , to može jedino biti divlji beli luk . Budući da raste početkom proleća , medveđi luk je kao stvoren za prolećno čišćenje organizma . Danas mu mnogi daju prednost nad belim lukom , jer raste samoniklo , nije zagađen , ai lekovitiji je od belog luka . Divlji beli luk sadrži allicin , eterična ulja , alisulfide i polisaharide . Mladi listovi sadrže 20-50 mg vitamina C i karoten . Konzumiranje sveže biljke veže na sebe otrove i masnoće iz krvi , krvnih sudova , creva i želuca te ih izbacuje iz tela .

U obliku tinkture upija masti i pomaže čišćenju organizma od visoke količine LDL holesterola .

Divlji beli luk je potcenjeno , ali delotvorno sredstvo za snižavanje visokog krvnog pritiska .

Kura ovog luka odmara jetru od lekova i na 2-3 meseca stabilizuje krvni pritisak .

Lekoviti delovi biljke su mladi proletni listovi koji se beru u aprilu i maju te podzemne lukovice koje se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima .
Možete iskopati cele biljčice i posaditi ih u svom vrtu , nakon čega ne zahtevaju nikakvu brigu .

Leči staračke tegobe
Divlji beli luk idealan je za starije ljude , jer pospešuje rad creva , leči akutne i hronične prolive , lenjost creva i tvrdu stolicu .

Vino od divljega luka izuzetno je lekovito sredstvo za starije osobe s trajnim katarom pluća is povezanim tegobama disanja .

Čak iu teški oblici katara pluća nestaju , as njim i teškoće pri disanju .

Preporučuje se iu slučajevima plućne tuberkuloze i vodene bolesti , od kojih često pate stariji ljudi . Blagotvorno deluje i na mokraćni sistem .

Divlji beli luk se može koristiti i kao kupka kod ekcema , dermatitisa , hematoma i rana . Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama .

Lekovita svojstva medvjeđeg luka :
poboljšava pamćenje
pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba
sprečava bolesti krvnih sudova
blagotvorno deluje na želudac i creva
tera parazite
pomaže kod nesanice i vrtoglavice
čisti organizam
poboljšava izgled kože
pomaže kod osteoporoze i artritisa

Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka , jer on ima svoje otrovne dvojnike : mrazovac , čemeriku i Đurđić. Oni izgledaju slično , ali im je miris bitno različit .

Mrazovac raste tek u jesen po livadama , a đurđica ima slično stanište , ali i kožnatije listove .

Ako niste sigurni , posavetujte s iskusnom osobom

(Tanjug)