Origano ulje

oregano Sadrži mnogo tanina, fenole, flavonoide, vitamine A i C, kao i minerale. Etarsko ulje origana ima antibakterijske osobine, a istraživanja su potvrdila da je efikasnije u borbi protiv infekcija od klasičnih antibiotika. Delotvorno je protiv 25 vrsta bakterija i jedan je od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika. Ulje dobijeno iz lišća origana sadrži lekoviti sastojak carvacrol, koji poseduje neverovatna antibakterijska svojstva. Istraživanja univerziteta Džordžtaun su pokazala da se ulje origana bori sa infekcijama "sa istom efikasnošću kao i klasični antibiotici". Čak i mala doza ulja origana bila je efikasna protiv Stafilokoka i po svojim anti-bakterijskim svojstvima mogla se uporediti sa konvencionalnim antibioticima streptomicinom, penicilinom i vankomicin. Dalja istraživanja su potvrdila, da između ostalih prirodnih ulja, samo ulje origana ima jako delovanje na uobičajene patogene bakterije, kao što su Stafilokok, E-coli i listerija....Britanski naučnici su potvrdili da je ulje origana efikasno protiv 25 različitih bakterija. Klinička istraživanja u Italiji su pokazala da se ulje origana može koristiti za uništavanje crevnih parazita.

Broj dokaza o lekovitim svojstvima ulja origana stalno raste. Između 52 testirane biljke, samo je ulje origana delovalo na Candida albicans, E-coli, Salmonellu i Pseudomonas aeruginosa. Pseudomonas je vrsta bakterije, koju je posebno teško lečiti, jer se razvila u vrste, koje su imune na antibiotike.

Nedavna izveštaja pokazuju, da carvacrol, koji sadrži ulje origana, ubija spore bakterija Bacillus cereus i Bacillus anthracis.

Nemojte pomešati origano koji koristite u kuhinji sa origanom, o kojem se govori u ovom članku! Origano, koji se koristi kao začin, obično pripada porodici Origanum majorana, dok lekovito ulje dobija se iz origana vrste Origanum vulgare.

Rast bakterija imunih na antibiotike zabrinjava medicinske stručnjake. Mnoge bakterije već pokazuju otpornost na vankomicin, posebno crevne bakterije poput enterokoka.
Koristi se:
* za lečenje prehlade
* protiv glavobolje i zubobolje
* da efikasno uništi viruse i bakterije
* za lečenje akutne i hronične upale sinusa
* protiv upale grla i bronhitisa

Oterajte prehladu
- kašičica origana
- 2 dl vode
Usitnjen list origana (vranilovke) prelijte ključalom vodom, poklopite i posle pola sata procedite. Pripremajte i pijte pre jela po šolju čaja tri puta dnevno.