Ja sam imala isti problem sa mojim sinom sve je bilo super do jednog dana kada je po tijelu prvo na licu dobio crvenilo, probala sam puno non-stereoid krema po dok. preporuci ali nije uspijevalo samo je bilo jos gore. Moj sin je tada imao oko devet mjeseci.
Ja sam izbacila pusenje iz kuce jer to moze itekako iritirati ekcemu kod djece. Konacno sam otisla jednom specijalisti i uz njegove upute moj sin danas nema ekcem, tj. kako doktori kazu to je bolest koja se nemoze izlijeciti ali se moze odrzavati, suha koza osjetljiva, mome sinu skodi vrucina, znojenje...
Moj savijet je da pronadjete losion za dijete koji nema parfema ili drugih mirisa Cetaphil je ono sto ja koristim i dan danas za svoga sina jer kako mi je doktor preporucio tijelo mora biti stalno mazano losionom tako ce se izbijeci nastajanje novih iritacija i suhe koze koja je po prirodi suha u djece sa ekcemom.
ja sam koristila stereoid kreme ali doktor mi je u detalje rekao kada treba koristiti i nisam imala nikakvih problema, isto tako sam probala sa prirodnim kremama, cajevima za kupanje koje sam dobila od travara ali to nije pomoglo.
Mom sinu je pomogao mometasone ointment, aclovate ointment, i najnovija Njemacka krema non stereoid po nazivu Elidel.
Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoci ako ih se pridrzavas disciplinovano:
1 Pronadji lijek koji zelis da li to bila stereoid krema ili ne. Mome sinu su pomogli stereoidi jako brzo i ja ih vise ne koristim bitno je da dobijes pravi koji ce brzo pomoci ointmenti su bollji od krema, npr. mom sinu krema uopste nije pomogla a isti lijek u obliku ointmenta odmah neznam u cemu je razlika ali je ima, ja sam nakon sto je moj sin bio dobro koristila te iste pomade ponekada kada se pojavi ispupcenje na kozi ili crvenilo nekada samo par dana u tri mjeseca sto nije puno a sada ih uopste ne koristim imam ih u kuci za svaki slucaj jer kako je meni doktor u Chikagu veoma dobar specijalista za ekcemu rekao da je potrebno da ja pratim i odmah reagujem cim se ponovo vrati a ove dole savjete isto sam dobila od njega i oni su bili glavni put zajedno sa kremama da mom sinu bude bolje. I sada je sve super. Ako bi me neko opet pitao sta da koristim i ako bi moje drugo dijete bilo isti slucaj ja bih uradila isto ovo. Stereoidi su dobri ako ih koristis kako treba u malim kolicinama. Moj sin je imao tri razlicite kreme razlicite jacine za razlicite dijelove tijela .Mozes mi se javiti ako te interesuje vise detalja o ovome.
2 KUPANJE NE TREBA BITI VISE OD DESET MINUTA U MLAKOJ VODI ;
MAZATI TIJELO KADA JE U TAKVOM STANJU LOSIONOM SVAKO PAR SATI (LOSION TREBA BITI VLAZAN A NE MASAN,ZA OSJETLJIVU KOZU BEZ IKAKVIH DODATAKA STETNIH---iME LOSIONA KOJI JE JAKO DOBAR OVDJE U AMERICI ZOVE SE CETAPHIL-GALDERMA CANADA JE PROIZVODJAC.
3 PRATI STA DIJETE JEDE. DOKTORI KAZU DA EKCEM MOZE BITI ALERGIJSKA REAKCIJA NA HRANU PROBAJ IZBACITI ZA DESETAK DANA mozda i vise potrebno je najmanje deset dana da organizam izbaci iz sebe ,JEDNU VRSTU HRANE PA VIDI--mLIJEKO, JAJA SU NAJCESCI UZROCI ALERGIJSKE REAKCIJE..
Za sada toliko good luck i ne zaboravi uklanjanje djeteta od pusaca i dima veoma veliki iritant, ovo kazem iz iskustva
Marijana.
Verica Napisano:
> Moj sin je 22 meseca star. Zdrav je i napredan, dojila sam ga
> godinu dana. Od pre dva meseca pojavljuje mu se crvenilo po
> rukama i nogama, tackasto je i koza je prilicno suva. Ne bih
> rekal da ga svrbi jer uopste ne dodiruje te delove koze. Lekar
> kaze- ekcem i prepisuje mu kremu od koje mu biva bolje posle
> nekoliko dana koriscenja. Sada mu se ponovo - treci put
> pojavljuje, isti simptomi, ne svrbi i dalje, a ja ne zelim da
> koristim kortikosteroidne kreme. Zabrinuta sam, uplsena,
> Pomozite mi, mora da ima neki prirodni lek.
>