Ja sam porijeklom muslimanka, ali jedem svinjetinu i imam psorijazu. Moja majka ju je imala samo na shakama punih 12 godina. Tad nije ni bilo definitivno ustanovljeno da je to psorijaza, ali ja sam dokaz da jeste.Ona medjutim je veoma rijetko jela svinjetinu, ne pusi, a nije ni neki kafedzija.
Na moru joj se svake godine prvo ljustila koza, zatim je od sunca i slane vode zacijeljivala, i nekih 3-6 mjeseci je bila mirna, a onda opet...
Koji splet okolnosti je doveo do samog povlacenja psorijaze, nije ni ona sigurna. U tom periodu je pila neke cajeve koje joj je dao hodza , kao 'za prociscavanje krvi'. Mama nije vjerovala da ce joj to pomoci pa nije ni zapamtila trave, na zalost.
Ono sto ja u svom pokusaju lijecenja mogu reci je sljedece :
- imala sam neke psorijaticne zanemarive perutave povrsine na glavi 10 godina. Nasi ljekari su mi dali doijagnozu 'nije ti nista-to je seboreja- to nije bolest nego karakteristika koze'. Po dolasku u inostranstvo mi je doktorka rekla da je to psorijaza, ja sam pocela da se informisem o tome, gledala svakojake strasne slike po internetu...i psorijaza j epocela da mi se pojavljuje na ledjima, genitalnom podrucju, noktima. Mislim da je psihicko stanje i strah pred bolescu i konstatno razmisljanje o njoj dovelo do pogorsanja.
-Meso uopste, a posebno svinjsko, treba izbjegavati. To su podaci koji vaze kao medicinski- dokazani.
- jedna djevojka gore je navela uspjesno lijcenje lanenim uljem. Iako unosimo dosta masti u organizam, one su cesto zivotinjske. Ono sto fali organizmu su nezasicene masne kiseline koje se nalaze u ribi, biljnim uljima (laneno, kimovo, riblje). Ja koristim sad kapsule jer sam citala dosta pozitivnih rezultata. O licnim rezultatima cu izvijestiti
- Sunce sigurno pomaze. To sam iskusila licno.
- U kombinaciji sa gore navedenim sad sprovodim jednu kuru s ljekovitim biljem. Pijem caj od mjesavine : koprive, ivanjskog cvijecja, maslacka, breze i dimnjace. Prve cetiri biljke su svima poznate i opste priznate kao 'prociscivaci organizma'. Dimnjaca je malo teza za naci, ali na zapadu vazi kao izuzetno djelotvorna protiv psorijaze, a li pri tom paziti dobro na doziranje.
Zamolila bih samo prethodnog Posetioca da navede biljke koje koristi u svojoj terapiji. Svaki savjet je svima nama dobro dosao.
I jos za kraj:
Kjniga Larise Fotine 'Put mladosti i zdravlja' sam cula da je izuzetno dobra. Bazira se na autosugestiji, masiranju akupunkturnih tacaka...Autorka je 15 godina radila sa ruskim kosmonautima. Njena rad je jako priznat ; ima(la) je predavanja u Ruskom Domu u BG...i ona obecava da njeni treninzi vode do iscijeljenja. Nisam probala , ali planiram.
Eto toliko:)
Pozdrav svima