GRIPA I PREHLADA

Kategorija: bolesti disajnih organa
GRIPA I PREHLADAGRIPA ILI PREHLADA ?
I gripa i prehlada javljaju se u slicno vreme, imaju neke zajednicke simptome, prouzrokovane su virusima, ali ih je važno znati raspoznati.

PREHLADA – KIJAVICA :
Prehladu ce izazvati jedan od mogucih 200 virusa.
Udari prehlade su najcešce ograniceni na nos, grlo, sinuse i gornji deo grudnog koša. Od prehlade se ne gubi radna sposobnost. Oporavak traje nedelju dana. Prehladu i gripu lako se može pomešati zbog slicnih simptoma. Opsti znaci prehlade su kašalj, zacepljen nos ili "tekuci" nos, bolno grlo i "grebanje" u grlu, crvenilo ždrela, blago povišena temperatura, te je tokom bolesti znatno oslabljeno culo ukusa i mirisa, natecene žlezde i groznica i glavobolja. Prehlada je najcešca infekcija kod ljudi, i vremenski je ogranicena. Ako ne uzmemo nikakav lek, telo ce samo smoci snage i pobedice prehladu za nedelju dana. Kod dece su simptomi izraženiji, a mogu uticati i na sistem za varenje, pa su moguci prolivi, povracanje i gubitak apetita.
Protiv prehlade ne postoji delotvorna vakcina, jer se radi o velikom broju razlicitih virusa koji stalno mutiraju. Najbolji lek je prevencija.
Protiv prehlade : ciste ruke, dobre higijenske navike, biljni i vitaminski preparati, ne zaklanjajte usta golom rukom dok kašljete ili kišete, na taj nacin samo širite zarazu, bilo rukovanjem bilo dodirivanjem predmeta koje ljudi masovno dodiruju. Koristite sredstva za dezinfekciju. Ovlažite vazduh i disajne puteve. Cesto iizduvavajte nos – bolje je izduvavati nego ušmrcavati sadržaj natrag u sinuse. Ne duvajte na nos prejako, možete izazvati uvobolju. Oslobodite se osecaja zacepljenosti – malu kapaljku napunite toplom slanom vodom – držeci jednu nosnicu stisnutu, uštrcajte slanu vodu u drugu. Ponovite nekoliko puta na dan. Udišite vodenu paru. Tuširajte se uz mnogo pare. Na upaljene sinuse stavite vruce ili hladne obloge –obadvoje ublažava neugodu. Limunada je idealni napitak. Jedite jogurt. Uzimajte beli luk, nije važno što "smrdi", glavno da je vama bolje1 Pileca supa je korisna. Uzimajte preparate cinka.

GRIPA :
Gripa je drugacija od prehlade. Iako i gripu izazivaju virusi, neki su simptomi zajednicki prehladi, ali daljnji razvitak i tok bolesti je drugaciji: razlika izmedu gripe i prehlade je u jako povišenoj telesnoj temperaturi ( 39-40ºC), ozbiljna glavobolja i snažna bol u svim mišicima.
Osecamo da nas boli svaki delic tela. Gripa se takodje spontano izleci i takodje traje oko 7 dana. Neležana gripa traje 7 dana, a lecena gripa nedelju dana!
Ipak, kod gripe su moguce ozbiljne komplikacije, prvenstveno kod starijih osoba i kod hronicnih bolesnika.
Za sada ne postoji nijedan delotvorni lek kojim bi se mogla izleciti gripa ili prehlada.

ANTIBIOTICI NE LECE NI PREHLADU NI GRIPU !
Antibiotici uništavaju samo bakterije, a ne viruse, tako da uzimanje antibiotika dok traje gripa može da ima sasvim suprotno delovanje kada se razmnože bakterije, koje postaju otporne na antibiotike.

Izbegavajte gužve, cesto perite ruke, ne kijajte u dlanove. Nos održavajte prohodnim – cistim. Svakodnevno pijte biljne cajeve s limunom. Ne odevajte se pretoplo, a na nižim temperaturama zaštitite usta maramicom ili šalom. Hrana neka bude što prirodnija. Prestanite pušiti. Inhalirajte kod kuce tople lekovite pare. Pomaže znojenje, ustvari znojenjem se i najbrže izleci gripa.
Spavajte i odmarajte se u sobi gdje je vazduh cist. Izbegavajte prašinu.
Ispirite usta slanom vodom. Ne izduvavajte nos jako. Temperaturu skidajte postepeno, ne prenaglo; najbolji je mlaki tuš, pa u krevet.

CAJ ZA GRIPU:
po 25 grama stolisnika, kamilice, bazge, lipe, šipka i majcine dušice. Dve kasike te cajne mešavine prokuvajte jedan minut u jednoj litri vode. Dodajte sok od pola limuna, zasladite prirodnim medom ( kesten), caj pijte što topliji, a time cete pospešiti i znojenje.
Gripa može izazvati ozbiljne komplikacije kod plucnih i srcanih bolesnika, a najozbiljnija je komplikacija upala pluca. Upala pluca se može javiti 7 dana nakon što je gripa prošla.
Gripa se može spreciti vakcinom koje se izradjuje svake godine prema vrsti virusa koji se ocekuje. Ove godine se ocekuju tri vrste virusa.
Vakcina se ne preporucuje osobama koja su alergicna na jaja, osobama koje boluju od neke zarazne bolesti, i deci mladjoj od tri godine.
Lekaru obavezno morate otici kada se simptomi pogoršavaju i nakon pet dana bolesti ili traju više od 14 dana., kada je temperatura viša od 38ºC pet ili više dana, kada imate probleme sa disanjem ( kratak dah, šum u plucima), ili kada se pojavi bol u grudima, ako iskašljavate smedju, zelenu ili krvavu sluz i ako patite od uporne glavobolje.

OSTALA KORISNA SREDSTVA ZA OBE BOLESTI :
Protiv zacepljenja nosa – slani nosni sprejevi, ali ne više od pet dana ,
Protiv kašlja: biljni sirupi : slez, islandski lišaj.
Protiv grlobolje : biljni sirupi: trputac.