GUJINA TRAVA - SIKAVICA - Silybum marianum

Drugi nazivi: bijeli stricak, gospin trn, divji articok, magareca salata, osljebad, ošebalj, sjekaavica, šarena badeljka.
Latinski naziv: Silybum marianum , Carduus marianum.

Opis biljke: Gujina trava je krupna, snažna impozantna dvogodišnja zeljasta biljka, visoka do 150 cm, koja lici na šaren bujan ckalj. Listovi su tigrasto prošarani belim prugama. Cvetovi i listovi su bodljikavi. Cvasti su krupne i crvene.


Stanište:
Cveta celog leta, u drugoj godini. Raste kraj puteva i naselja u južnim krajevima i u Primorju

Lekoviti deo biljke: Upotrebljava se zreo plod, rede list (Silybi fructus et folium). Glavni lekoviti sastojci su tiramin i histamin. U plodu ima 0,1% etarskog ulja, malo tanina, flavonoida, masnog ulja, belancevine, raznih šecera i drugih ugljenih hidrata i smole. Zahvaljujuci prisustvu tiramina, plod badelja povecava krvni pritisak. Daje se protiv astme, senske groznice, glavobolje i koprivnjace.Upotrebljava se i kao gorko sredstvo za jacanje, osobito posle teških operacija i bolesti

Lekovito delovanje: Silimarin deluje protiv brojnih otrova jetre (kao antagonist). Menja spoljnu građu jetrenih (hepatocita), tako da u nju više ne prodiru otrovi.Aktivira enzime koji u jetri razgrađuje strane materije, podstiče obnovu ćelija nakon oštečenja, delimično utiče i na modulaciju imuniteta . Povoljno utiče na oštećenja jetre npr.masne jetre, ciroze jetre. U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuci, protiv šecerne bolesti, zatvora, za lecenje hemoroida i dr. Pripremaju se cajevi protiv niskog pritiska, za jacanje, bolji apetit, protiv morske bolesti, smetnje u žuci (kamen, bolovi) i protiv šecerne bolesti.
Priprema čaja:
1 kašičica sikavice se prelije s 2 dcl vrele vode, ostavi da ostoji 10 do 20 minuta, procedi i nezaslađeno pije pre jela, 2 do 3 puta dnevno, polako u gutljajima.