KESTEN - Aesculus hippocastanum

Drugi nazivi: .
Latinski naziv: aesculus hippocastanum .
Engl - Horse Chestnut

Opis biljke: divlji kesten veliko je drvo visine od 20 do 30 metara. Ima veliku gustu lisnatu krošnju. Kora mu je ispucana i smedja. Na debelim grancicama razvijaju se u aprilu i maju veliki sjajni pupovi kojih luske - u stvari, pridankovi listovi - daju neku materiju nalik smoli. Zašticeni Ijuskama od zimske hladnoce u unutrašnjosti tih pupova razvijaju se listovi i cvetovi. Listovi su na dugackim peteljkama. Sastavljeni su od 7 lisaka koji su nalik prstima na ruci. Liske su klinaste i kao pila dvostruko nazubljene. Cvetovi su lepi, simetricni, belo, žuto i ružicasto pegavi, a stoje u uspravnim kitama. Cvet ima cašku kao zvonce, 4 do 5 ne-jednakih latica i 7 svinutih prašnika što vire prema napolje. Plod je bodljikav tobolac s 1 do 4 vrlo velike sjajno-smedje semenke. Upotrebljava se za izradu velikog preparata ,,prvenstveno za lecenje venoznih oboljenja, pre svega proširene vene, hemoroida, tromboflebitisa i dr.

Seme divljeg kestena koristi se za dobijanje skroba iz kojeg se nakon hidrolizacije u šecer i fermentacije šecera može dobiti alkohol ili mlecna kiselina. Saponin izolovan iz semena može se koristiti za pranje , negu kose, za penušave rastvore u aparatima za gašenje požara – kao emulgator. U svim delovima biljke koja se koristi, najdelotvorniji i lekoviti je upravo saponin koji leci od kožnih bolesti, razredjuje krv i cini je manje lepljivom.Masno ulje ( Oleum Hipopocastani ) dobije se ekstrakcijom iz oljuštenog semena, odnosno iz njegove košuljice, ili kao sporedan produkt prilikom proizvodnje skroba ili alkohola iz semena, koristi se u sapunskoj industriji.,Stanište:
Gaji se u drvoredima, parkovima i pojedinacno . Raste u najvecem delu Europe. Može da doživi preko 200 godina. .
 

Lekoviti deo biljke: za lek se skupljaju u prolece pupoljci i cvetovi, a u jesen semenke-kesteni

Lekovito delovanje: pupovi i cvetovi divljeg kestena dobro su sredstvo protiv reumaticnih bolova, uloga (gihta) i neuralgija. Plod divljeg kestena koristi se u lecenju šuljeva i povecane prostate, otecene mošnice, proširenih vena, groznice od prehlade i proliva ..
Ekstrakt
Desetak svežih i naribanih kestenovih semenki zajedno sa njihovom korom sipamo polako u 2,5 dl kipuceg konjaka, cime se uništavaju fermenti i sprecava kvarenje rastvora., pa kad se ohladi, procedimo, profiltriramo,

drugi nacin: naribani kesten prelijemo hladnim konjakom i ostavimo da stoji u braon boci širokog grla, zatvorenoj staklenim cepom, sedam nedelja , zatim ocedimo, profiltriramo.
Ekstrakt služi za unutrasnju upotrebu: pije se u obliku kapljica za lecenje vena i krvotoka.
Ako se boca do polovine napuni plodovima, a ostatak dopuni pupoljcima i cvetovima kestena, pa se sve prelije konjakom i ostavi da stoji deset nedelja, zatim procedi i filtrira, pomeša sa jednakom kolicinom terpentinskog ulja, dobija se mešavina za spoljnu upotrebu - masažu – pogotovo reumaticnih mesta. Mesavina se ne pije
Ekstraktom divljeg kestena leci se venozni sistem , narocito hemoroidi, proširene vene na nogama, thrombophlebitis i varikozna ulcera ( otvorene rane puknutih vena na nogama ).
Za lijecenje bolova kod hemoroida: pije se ekstrakt tri puta dnevno po dvadeset kapi pre jela.
Prekid se pravi posle dve nedelje, terapija se moze ponoviti posle sedam dana pauze.
Proširenim i natecenim venama pomaže mast koja se priprema od 20 grama ekstrakta divljeg kestena pomešanog sa 60 grama lanolina (materija koja se dobija iz ovcje vune). Premazana mesta treba pokriti zavojem.