KIM - Carum carvi

Drugi nazivi: divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim .
Latinski naziv: carum carvi
Eng...Caraway.

Opis biljke: kim je dvogodišnja biljka s uglastom i razgranjenorn stabljikorn. Listovi su dvostruko perasti, a mnogi veorna sitni listici pršljenastog su oblika. Koren kima je beo, a oblik mu je poput mrkve. Cvetovi su bele boje, skupljeni u štitac. Plod je duguljast i rebrast. Ima pet uzdužnih rebara u cijim su udubljenjima smešteni uljni kanali. Miris semena jako je aromatican. Ukus je aroma tican, ugodan i grije. Koren ima ista, ali nešto blaže izražena svojstva mirisa i ukusa. Glavni sastojak kima je etarsko ulje. Ima još i masnog ulja, belančevine, tanina, smole, voska, sluzi, celuloze, šećera, boje i kalcijum-oksalata. Etarsko ulje se dobija destilacijom pomoću vodene pare iz sveže požnjevenih i zdrobljenih plodova.Etarsko ulje od kima je bistra, bezbojna ili slabo žućkasta tečnost izrazitog mirisa na karvon i aromatičnog ukusa. Glavni sastojci ulja su keton karvon i terpen limonen, zatim ima malo dihidrokarvona, karveola i dihidrokarveola..

Stanište: raste kao samonikla biljka na livadama. S obzirorn na veliku potražnju uzgaja se u vrtovima i na oranicama . Lekoviti deo biljke: u jesen, u vreme sazrevanja, sabire se seme, a u prolece i koren.

Lekovito delovanje: kim ima lagano podražajna svojstva, zagrejava, jaca želudac, pospešuje probavu i izlucivanje mokrace. Kim se posebno preporucuje ženama jer pospešuje menstruaciju i smiruje grceve materice, olakšava porodjajne bolove i sam porodjaj, te pospešuje izlucivanje za vreme dojenja Kim pospešuje probavu i rad želudca i pospešuje izlučivanje urina iz organizma. Etarsko ulje kima upotrebljava se u likerskoj industriji, kozmetici, parfimeriji i medicini. Karakterističan miris daje sastojak etarskog ulja - karvon.