MAĆUHICA - Viola tricolor

Drugi nazivi: dan i noc, gospina Ijubica, macuha, sirota, sirotica.
Latinski naziv: viola tricolor
Eng .. Heartsease

Opis biljke: macuhica je vecinom jednogodišnja zeljasta biljka s mekanorn i šupljom stabljikorn koja je na preseku uglasta. Stabljika je razgranjena. Listovi su na dugackoj peteljci srcastog do jajastog ili duguljastog do lancetastog oblika. Nalaze se nasuprot s prstasto razdeljenim prostraniin listicima. Cvetovi izrastaju iz pazuha listova i pojedinacno su smešteni na dugackim peteljkama. Cvetovi kod divlje macuhice ili su rnanji žuckasto-bijele boje, ili veci, ljubicaste boje..

Stanište: macuhica je veoma rasprostranjena kao korov u vinogradima na pašnjacima i oranicama, kako u niskim tako i u visokim predelima.

Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru cvetovi i cela biljka za vrijeme cvatnje, . U vrtovima i parkovima uzgojena macuhica raznih boja ne sabire se u lekovite svrhe! .

Lekovito delovanje: macuhica se odavno drži lekovitom biljkom koja cisti krv, umiruje bolove i pospešuje izlucivanje mokrace i znoja. Preporucuje se u lecenju gihta (uloga) i reumatizma, zakrecenja krvnih žila, raznih krvnih bolesti, bolesti mokracnih organa, nocnog mokrenja, peska u mokraci, slabosti bubrega i živaca, iscrpljenosti, histerije i grceva kod male dece. Veoma je cenjena kao lek kod svih vrsti kožnih osipa, egzema, krasta, vlažnog kožnog osipa, skrofuloznih oboljenja kože, bubuljica, gnojnih mehurova. svrbeža kože i dr.