MAJORAN - Majorana hortensis

Drugi nazivi: babina duša, mažuran, majuran mirišljavak.
Latinski naziv: majorana hortensis .

Opis biljke: majoran je uglavnom jednogodišnja biljka oblika maloga grma visine 20 do 40 cm. Listovi su maleni, elipticni, celovitog ruba, sivo barsunasti i s kratkorn peteljkom. Cvetovi su beli ili bledo-ružicasti, a razvijaju se u pršljenastirn cvatovima..

Stanište:
biljka je iz severne Afrike proširena po Sredozernlju, a posle po južnoj Evropi. U veoma toplim krajevima biljka traje dve i nekoliko godina. Uzgaja se u vrtovima, ali ne podnosi mraz. Miris joj je jako arornatican i prepoznatljiv, a ukus malo gorak.

Lekoviti deo biljke: za lek se sabiru cvetovi i cela biljka za vrijeme cvatnje, . ! .

Lekovito delovanje: iz sveže biljke mažurane destilacijom dobija se etericno ulje, a priprema se i mast što ublažuje glavobolju i koristi za »oživljavanje« živaca. Ulje koristi se za masažu gihta (uloga), protiv reumatizma, ukocenih zglobova nakon duze bolesti, kod napomog pešacenja, otvrdnuca žlezda ili kvržica na prsima. Lagani caj od mažurane izvanredno pomaže u lecenju crevnih grceva kod dece. Jaci caj koristi kod odraslih osoba za lecenje vodene bolesti u pocetnom stadiju, kod žutice, teškoca s jetrom, sluzi u prsima, nadutosti i pokvarenog želuca