MILODUH - Hyssopus officinalis

Drugi nazivi: hisop, izop, sipan, šipant.
Latinski naziv: hyssopus officinalis .

Opis biljke: miloduh je višegodišnja biljka busenastog oblika sa 60 do 70 cm visokim i uspravnim grancicama. Listovi gotovo da su goli, lancetasti, po rubovima celoviti, a na vrhu zaokruženi ili kratko šiljasti te nešto uvijeni. Na obema stranama listova nalaze se mnogobrojne žlezde s uljem. Cvetovi su sasvim beli, žive plave i ružicaste boje, a gusto raspore?eni u duge prividne klasove.. Žbunast, mirisan, dekorativan polugram, visok do 60cm. Stabljike su u donjem delu odrvenjene. Obrasle su duguljastim, lancetastim, naspramnim listovima 3-3.5 cm dugackim i 6-7mm širokim, s obe strane pokrivenim sitnim žlezdama s etarskim uljem. Cvetovi su sakupljeni u klasaste cvasti u gornjem delu stabljke i grancica. Cvetovi su plavi. Ljubicasti rede ružicasti ili beli. Cveta od juna do setembra.

, Stanište: miloduh raste samoniklo u prirodi, a uzgaja se po vrtovima kao kulturna biljka. Domovina miloduha su kamenita podrucja Sredozemnog mora, zemalja oko Kaspijskog jezera i Crnog mora, zatim, Italija, južna Francuska .

Lekoviti deo biljke: za lek se u sabiru listovi i cvetovi te cela biljka (za vreme cvatnje). Suši se oprezno u hladu sa što rnanje diranja i prevrtanja. . ! .

Lekovito delovanje: miloduh je od davnina poznat kao veoma korisna i lekovita biljka. Pre svega, koristi se kod prsnih i plucnih bolesti, posebno kod kronicnog bronhalnog katara, nocnog znojenja izazvanog tuberkulozom pluca, zatim protiv grceva u prsima, kod prekomerne sluzi u crevima, slabosti probavnih organa, skrofuloze, vodene bolesti, žutice i dr.

Sastav: Flavonski heterozid diosmozid, saponozid marubiin, oko 0.2% holina, pektina, sluzi, fitosterola, tanina, šecera, raznih soli, osobito kalijum-nitrata 0.5-1% etarskog ulja.

Upotreba: Hronicni bronhitis, astma i kao stomahik. Najviše isopa se potroši na destilaciju etarskog ulja koje se koristi u farmaciji, parfimeriji, i kozmetici deluje kao dobar antiseptik. Spravlja se caj, sirupm, ekstrakt, tinktura.
Narodna imena: Blagovanj, veljeduh, vusak, glagoran, izop, isop, osipant, vrišak, sipan, isop, crkvinjak, satrajka, sipant.