BILJNE MASTI

HEMOROIDI
Mast za lecenje hemoroida
10 g ekstrakta od lišca i kore leske,
10 g lanolina,
25 g masti od pupova topole (crna topola).LIŠAJ
Kad vam se na koži pojavi lišaj, možete koristiti mast koja se priprema tako što se 4 velike kasike iseckanog belog luka /cešnjaka/ i 2 velike kasike iseckanog lista belog jasena /Fraxinus excelsior/ izmešaju sa 6 kasika meda.
Ovom masti treba mazati i previjati bolna mesta 3 puta dnevno. Pre svakog mazanja obrisati lišaj mlakom kamilicom. Oblog se drži po dva sata dnevno, a tretman traje 10 dana.

URTIKARIJA
Crvene " pecate" po telu koji se javljaju kad dodje do urtikarije treba mazati biljnom masti koja se priprema po sledecoj recepturi:
6 kasika sitno iseckanog peršunovog lista i 4 kasike sitno iseckanog lista koprive pomešamo sa 1 litrom destilisane vode i nalijemo u bocu. Boca se drži 20 dana u hladnjaku i promucka se više puta tokom dana. Potom se procedi i sa time se 6 dana mažu "pecati" na telu.

CRVENILO KOŽE
Lekovita mast za lecenje crvenila kože priprema se na sledeci nacin:
Po jedna velika kasika sitno iseckane lista bokvice (Plantago media), lista koprive - ( Urtica dioica ), i 50 grama rastopljene neslane svinjske masti.
Sve se ovo pomeša i kuva na pari dok se ne pretvori u kašu. Ovako dobijenom lekovitom smesom bolna mesta
se mažu tri puta dnevno, preko masti se stavi gaza i zamota zavojem. Smesa se drži dva sata, nakon toga se skine i opere mlakom kamilicom. Na crvena i upaljena mesta tako spravljena lekovita mast stavlja se šest dana.

BUBULJICE
Ako vam se cesto pojavljuju bubuljice pokušajte ih "izleciti" biljnom masti koju cete napraviti tako što cete zagrejati jednu veliku kasiku pivskog kvasca - na pari i time mazati bubuljice ujutro, u podne i uvece po nekoliko minuta.
Ako ovo ne pomogne, pokušajte koristiti mast pripremljenu od 3 velike kasike sitno iseckanog lista bokvice i dve kasike ulja za jelo. Sve to dobro izmešajte i stavljajte na delove lica sa bubuljicama. Ulje treba držati po jedan sat tri puta tokom dana.
Ako je potrebno da gnojnice na koži sazru, može se koristiti caj koji se pravi tako što se tri velike kasike sitno iseckanog lista bokvice i cveta i lista podbela /Tussilago farfara/ preliju sa jednom litrom kipuce destilisane vode i ostavi poklopljeno 2 sata dalje od topline. Caj se procedi i zasladi medom. Pije se tokom dana, a na bolna mesta se stavlja 3 puta dnevno po 2 sata oblog , koji se namace svakih pola sata . / Oblog je neprocedjeni ostatak caja./
Po skidanju obloga bolna mesta obrisati mlakom kamilicom. Ovaj recept koristite 5 dana.

SITNI GNOJNI CVORICI
Za lecenje ovakvih promena na koži predlaže se sledeca biljna mast: pripremiti po dve kasike iseckanog lista kupine i lista bokvice, pa ih izmešati sa dve kasike maslinovog ulja ( ili suncokretovog ). Zagnojena mesta treba namazati tim melemom tri puta na dan i držati po dva sata. Recept se koristi 4 dana.

CIREVI
Uzeti dve glavice crvenog luka koji se sitno isecka, tome dodati 150 g ulja za jelo. Blago kuvati dok se ne dobije kaša - mast. Njome mazati cireve više puta tokom dana , a obloge držati 2 sata. Posle skidanja preparata obrisati cireve mlakom kamilicom. Za 2-3 dana cirevi ce puci, gnoj ce iscuriti, ranu ocistiti i ona ce zaceliti.
U lecenju cireva može koristiti i glavica crvenog luka poprecno izrezana. Stavlja se na plocu štednjaka da se malo zapece, skine s ploce i namaže jestivim uljem. Ovakvom polovinom ujutro previti cir. Povezati gazom i zavojem i držati do podneva. Zatim skinuti i bolesno mesto obrisati kamilicinim cajem. Uvece postupak ponoviti, držati celu noc. Ujutro skinuti i oprati kamilicom a potom namazati medom. Ovakvim nacinom lecenja cir mora proci za dan - dva.

ŽULJEVI
Vrlo cesta i neugodna pojava , posebno na nožnim prstima, pokušajte s jednim od dva recepta :
1/ Uzmite svežu ili suvu šljivu i rasecite je. Na polutke ovih šljiva izlijte po 1/2 male kasike soka od lista bršljana. Ovakvu polutku šljive privežite na žulj tokom noci. Tokom dve do tri veceri žulj treba da otpadne.
2/ Uzmite 1/2 glavice belog luka i ocistite je i zgnjecite, te time premažite žulj ujutro i uvece. Za 3-4 dana žulj treba da otpadne.

KURJE OKO
Uzmite po 3 velike kasike izribane povrtnice i korena rena. Ovu smesu previjte komadom lanenog platna na bolna mesta. Kurje oko prethodno namazati uljem za jelo, a oblog držati ujutro i navece po 2 sata. Možete koristiti i drugi recept:
Uzmite 2 velike kasike sitno iseckanog belog luka i isto toliko vinskog sirceta. Sve to izmešajte i stavite na bolno mesto. Oblozi se drže 2 puta dnevno po 2 sata;
Ako vam ne pomognu prethodna dva recepta možete pokušati sa trecim : uzmite glavicu crvenog luka, iseckajte je i izmešajte sa istom kolicinom vinskog sirceta. Smesu stavite na bolno mesto a obloge držite 2 sata, dva put dnevno. Tretmani traju 3 dana.

ISPUCALA KOŽA
Biljni preparat pravi se tako što se 5 velikih kasika sitno iseckanog lista koprive stavi u 100 g rastopljene neslane svinjske masti. Ova se masa kuva na pari dok se ne stvori kaša -mast i njom se maže ispucala koža više puta tokom dana. Pre svakog mazanja obrišite kožu mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja 5 dana.

ZANOKTICE
U lecenju zanoktica, narocito gnojnih, koristi mast koja se pravi od 2 velike kasike sitno iseckanog lista kupine, lista petrovca/ Agrimonia eupatoria/ i 4 velike kasike meda. Sve se to izmeša i ovom smesom mažu bolna mesta. Prsti moraju biti zavijeni tokom celog dana, a po skidanju obloga, obrišite ih mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja 4 dana.

NAŽULJANA KOŽA - DEKUBITUS
Ovakve povrede kože cesto se javljaju kod bolesnika koji dugo leže zbog nekog hronicnog oboljenja. U takvim slucajevima može koristiti sledeci biljni preparat: uzmu se po tri velike kasike sitno iseckane bokvice, lista kupine i lista maline. Sve se to prelije sa 200 g maslinovog ulja i pazljivo kuva na pari dok se ne pretvori u kremu. Njome treba mazati bolna mesta 3 puta dnevno i previjati ih. Pre svakog mazanja , bolna mesta obrisati mlakom kamilicom, a uljnu kremu držati privijenu po 3 sata. Ovaj tretman mora trajati najmanje 5 dana.