HRAST

Drugi nazivi: dub, dubovina, hrast lužnik, lužni hrast, lužnjak, rani hrast.
Latinski naziv: quercus .

hrastOpis biljke: hrast se ubraja u najpoznatija drveca naših krajeva. Razvija se u mocno i veliko drvo, a može doseci visinu višu od 40 metara, debljinu 2 do 2 1/2 m i starost više od 1000 godina. . . ,


Stanište:
.
sume

Lekoviti deo biljke: Za lek upotrebljava se mlado lišce i mlada kora, što se skuplja u prolece, a plod u jesen. U narodnoj medicini kora, list i plod (žir) koriste se za zaustavljanje krvarenja, lečenje čireva, ekcema, belog pranja, preobilnih menstruacija, hemoroida, nemogućnosti zadržavanja urina, krvarenja desni, a hrastovo lišće koje se skuva u rastvoru sirećati i vode (u odnosu 1:1) leči zubobolju.

Hrastova kora sadrži tanine, organske kiseline, flavonoid kvercetin, triterpenoide, steroide, katehine, pantotensku kiselinu, vitamine B1, B2, B6, C, PP. Zbog ovih sastojaka ima jaka skupljajuća i antiseptička svojstva. Po potrebi, koristi se kao protivotrov u slučaju trovanja alkaloidima i teškim metalima.

Od hrastove kore se pripremaju kupke i obloge protiv reumatizma, a uvarak se koristi za ispiranje grla, lečenje otečenih vratnih žlezda i promuklosti. Njime mogu i da se ispiraju rane nastale dugotrajnim ležanjem. Rakija u kojoj je odstajala hrastova kora prirodan je lek za bolesti jetre i kamena u žuči i bubregu.

Kora se prikuplja u rano proleće, pre nego što hrast olista, ili u jesen kada list opadne. Sa stabla se skida tako što se nožem naprave dva uzdužna reza na odstojanju od 20 cm. Komadi se potom isitne da bi se brže osušili na suncu ili u sušari na oko 50 stepeni Celzijusovih. Čuva se na suvom mestu najduže pet godina.

Lekovito delovanje: caj od mladog hrastovog lišca preporucuje se slabiin Ijudima, rekonvalescentima, tuberkuloznim bolesnicima i bolesnicima koji boluju od srcanih bolesti. Caj priprernljen od mešavine hrastova lišca i drugih Ijekovitih biljaka koristi se u lecenju cireva svih vrsti, za želudac i cišcenje i jacanje krvi. Uvarak od mlade hrastove kore koristi se za grgljanje kod upale grla, protiv promuklosti i kad oteknu vratne žlezde. caj od mlade hrastove kore priprernljen s vinom i medom koristi se u lecenju protiv povracanja krvi iz želuca i pluca, kod krvavih proliva, kolere, griže i fistula u cmaru, kada zaustavlja krv i leci. Kava pripremljena od prženog žira koristi se kao lek za malaksalost, malokrvnost, nervozu, nesanicu, kostobolju, rahitis, od sluzi iz ušiju i dr. Kava od žira preporucuje se za cišcenje krvi, kod šecerne bolesti, nadimanja i otvorenih i zatvorenih šuljeva.PROTIV KRVARENJA

* 2 kašičice hrastove kore preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti da odstoji oko 30 minuta i piti po potrebi.

Melem za ranu

* kašiku hrastove kore kuvati u 1/2 l vode najmanje 10 minuta. U prohlađenu smesu umočiti pamučno platno, dobro ocediti i stavljajti na ranu ili lišaj na koži.

ZA ČIŠĆENJE I JAČANJE KRVI

* 20 g hrastovog lista,

* 3 g kantariona,

* 2 g pelina.

Sastojke sipati u 6 dl ključale vode i kuvati dok ne provri. Čaj piti 3 puta dnevno po 2 dl posle jela.

ČAJ SA VINOM

* kašika meda

* 1,25 dl crnog vina,

* 25 g hrastovog lista,

* 2 zrna belog tamjana.

Pomešati med i vino i kuvati dok ne provri. Dodati hrastovo lišće i pustiti da vri još 3 minuta. Poklopljeno ostaviti 30 minuta, dodati tamjan i piti pre spavanja.

HEMOROIDI

* kašika mlade hrastove kore

* 2 kašike rastavića

* 2 kašike ženske bokvice,

* 3 kašike hajdučke trave.

Izmešati sve sastojke pa jednu kašiku dobijene smeše preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, procediti, po želji zasladiti medom i piti toplo 3 puta dnevno pre jela.

KOŽNE BOLESTI I RANE

* 30 g hrastove kore,

* 30 g lista bršljana,

* 20 g cveta lavande,

* 20 g cveta kamilice,

* 20 g lista žalfije,

* 10 g brđanke,

* 10 g lista ruzmarina.

Sastojke izmešati i skuvati u 2 l vode. Ne cediti nego po potrebi uzimati po malo tečnosti dok se ne potroši. Posle pranja bolna mesta na koži namazati gustim melemom.