MALINA - Rubus idaeus

Drugi nazivi: crvena jagoda, crvena kupina, malina planinska, pitoma kupina.
Latinski naziv: rubus idaeus .
Eng ... Raspberry

Opis biljke: malina je trajna biljka grmastog oblika. U prvoj godini izbiju do 2 metra visoke mladice, koje do zime odrvene. U drugoj godini ove mladice razgranjuju se, cvatu i donose plod. Stabljika je okrugla i obrasla cekinjastim bodljama. Listovi su neparno perasti, sastavljeni od 3 do 5 listica koji imaju dugacku peteljku. dok su listovi sa strane skoro sedeci na peteljci. S gornje strane listovi su svetlozeleni, a s donje strane pokriveni gustim dlakama. Po rubu su pilasto nazubljeni. Cvetovi su bele boje i pravilni,. Plod je crven i socan, nalik kupini; ima upodan miris i sladak ukus. Listovi, takodje, ugodno, ali slabije, mirišu..

Stanište: Malina raste samoniklo po šumama, kao žbun visok do dva metra, ali se i gaji. Sazreva od juna do avgusta

Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se listovi i plodovi u vreme dozrevanja. Listovi se suše u hladu na prozracnom mestu .
Malina, prema narodnom iskustvu, ima svojstvo da rashlađuje, pa je dragocena za snižavanje povišene temperature kod nazeba, gripa i drugih febrilnih stanja. Njeni plodovi koriste se i u lečenju astme, ekcema, ali i za poboljšanje apetita kod dece i rekonvalescenata. Malina poboljšava i krvnu sliku, reguliše rad creva i smiruje bolove u želucu, a zaustavlja i povraćanje. Veoma je uspešna i u brzom trežnjenju! Od plodova maline priprema se izvrstan sirup što se uspešno koristi kod svih bolesti u kojih se javlja groznica . Od lišća i korena prave se čajevi, kao i od suvih malina, koji se koriste kod upale grla, za jačanje srca, kod hemoroida, lišajeva, osipa i drugih alergijskih reakcija, i za opšte jačanje organizma. Naravno, kao i od drugog voća, i od maline se mogu praviti sokovi, sirupi, pekmezi, kompoti i slatka, kako bi njena lekovita svojstva bila nadohvat ruke i zimi. Važno je napomenuti samo da se sveže maline ne preporučuju kod težih oboljenja bubrega i gihta.
Čaj od lista maline potpomaže ženski reproduktivni sistem i jača zidove materice.