KOPITNJAK - Asarum europaeum

Drugi nazivi: gorski kopitac, gorski kopitnjak, konjsko kopito, kopito .
Latinski naziv: asarum europaeum
Eng ...Wild Ginger.

Opis biljke: kopitnjak je otrovna biljka. Trajnica koje podanak puže neposredno ispod površine tla. Kopitnjak je niskog rasta -svega 5 do 10 cm visine. Iz svakog pupa uzdignute stabljike izrastu po dva uspravna lista s duga?kom peteljkom. Kruti su i sjajni, tamnozelene boje. Cvetovi su neugledni, izvana zeleno-smedji, a iznutra crvenkasto-cme boje. Nalik su malom lešniku. ,

Stanište:
često se nalazi u velikom mnoštvu, posebino na krecnom tlu, Pretežno raste u mezofilnim šumama od nizija do subalpskog pojasa. Veoma je čest u šumi hrasta kitnjaka, graba, brdskoj bukovoj šumi, u mešovitoj šumi bukve i jele, kao i u šumama bora, molike i munike. Tip zemljišta koji mu odgovara je rastresito, plodno, alkalno, neutralno ili slabo kiselo. Lekoviti deo biljke: za lek se koriste listovi i seme. Svi delovi kopitnjaka imaju oštar ukus. Osim što je lekovita, ova vrsta je i otrovna..

Lekovito delovanje:
koristi se za lečenje astme, povratne groznice, kašlja, žutice i bubrega. Oprezno ga uzimati jer kod veće upotrebe može doći do trovanja..