VRANILOVKA - ORIGANO - Origanum vulgare

Drugi nazivi: mravinac, mirišijavac, crnovr, crnovrška, džodžan, dušica, babina dubcica, bolmet, bolja dušica, vrigan, gorka meta, gocman, dobra misel, dobra misu, dobrovoljka, zabrta, zavrta, ksaberta, mažuran, majoran, mravinjac, mravic, mravlinjak, origanj, rigan, rohogan, sovr, sovro, sušica, tosta, crljena meta, crljena metvica, crnovrh .
Latinski naziv: Origanum vulgare .

Opis biljke: Vranilovka je dugovecna zeljasta biljka suncanih i suvih strana. Ima uspravne cvrste drške, visoke oko pola metra, obojene crvenkasto i obrasle dosta krupnim listovima. Cveta od jula do oktobra. Cvetovi su na vrhu stabljika udruženi u kompaktne okruglaste cvasti, prijatnog mirisa i izvanredno lepog izgleda. Ukusa je oporog i gorkog. Spada u grupu aromaticnih oporih, gorkih neotrovnih droga koje se u nas mnogo cene. Hemijski sastav i farmakodinamsko dejstvo vranilovke je vrlo blisko i slicno majkinoj dušici pa se na isti nacin može upotrebiti. Isto tako se bere, suši, cuva i pakuje kao i majkina dušica ". . . . ,

Stanište:
. svuda . .. .

Lekoviti deo biljke: Seku se vrhovi grancica u cvetu, oko 20 cm dugacki.

Lekovito delovanje: . :Omiljena je u narodu kao caj i lek za jacanje, za lecenje bolesti organa za varenje (osobito proliva) i disanje, a spolja se upotrebljava protiv raznih zapaljenja kože i sluznica Etarsko ulje od vranilovke sadrži oko 50% timola, zbog cega ima veoma izražena antibakterijska svojstva. Na taj nacin se može i objasniti vekovna upotreba i ogromno poverenje u lekovitu moc ove biljke u nekim našim krajevima. Nazivaju je vranilovkom zato što je do otkrica sintetskih boja upotrebljavana za crno bojenje vune . . . ..

Supenu kasiku usitnjene droge preliti sa 200 ml kljucale vode.Sud poklopiti i ostaviti da stoji 30 min.Caj procediti.Piti tri solje caja dnevno pre jela.