PRILIP - BROĆIKA - Galium aparine

Drugi nazivi: brocenika. brocenica, brocika, divlji broc, hvatavac, korenika, prilipaca, priljepaca, turica..
Latinski naziv: galium aparine
Eng - Cleavers

Opis biljke: prilip je penjacica koje stabljika doseže visinu od 60 do 150 cm. Posvuda se lako penje i prihvaca s prema dolje svinutim jakirn kukucastim dlakama. Stabljika je cetverouglasta a samo na clancima odebljala i providjena tvrdim dlakama. Listovi imaju jednu izrazitu provodnu žilu, a po 6 do 8 ih je rasporedjeno u pršIjenu. . Mali zelenobeli cvetovi smešteni su u pazuhu lista, a skupljeni u lažni štitac s peteljkom. Ugodna je i nežna mirisa te gorka ukusa...

Stanište:
prilip je jako rasprostranjena biljka; nalazi se na ora-nicama i livadama, ruševinama, uz putove i živice, a cesto i uz grmIje. Svojim kukucastim dlakama na plodovima prianja uz ljude i životinje.

Lekoviti deo biljke: sabire se cela biljka u cvatu.

Lekovito delovanje: još u staro doba lekovito delovanje prilipa koristilo se posebno u lecenju žutice. Caj od prilipa preporucuje se kod vodene bolesti, bolesnog zadržavanja mokrace, kod bolnog mokrenja, bolesti zbog kamenaca, otecenih žlezda, katara u mehuru i bolesne debljine, katara u želucu i crevima, te kod svih upala jezika. Izvana se prilip koristi kod lišaja, egzema, kožnih necistoca, raka kože i kod svih drugih oštecenja kože. Od svežeg soka i maslaca priprema se veoma korisna i lekovita mast protiv svih kožnih bolesti, kao što su gnojni kožni cirici, skrufulozne otekline, tvrdokomi cirevi, kvržice na prsima, kožni osipi, gnojni cirevi na prsima, lišajevi, guše i kožne bolesti nalik raku.