KONJUKTIVITIS

Kategorija: Bolesti Ociju
Konjuktivitis Spojnica je prozima sluznica koja pokriva unutrsamju stranu ocne vjedje, priljubljena je uz ocnu jabucicu a da se ne dotice njenog srednjeg dela - rožnice. Od svih delova oka, ocna spojnica najviše je izložena opasnostima pa zbog toga najcešce oboli. Kad nastupi katar, spojnica se upali i otekne, zbog cega izlucuje mnogo tecnosti. Ispocetka je tecnost vodenasta, zatim postaje mutna i, naposletku, gnojna. Rubovi vjedja ispunjeni su gnojem te se ocni kapci preko noci slepe tako da ih se veoma teško može ocistiti. Sto je katar jaci to je spojnica crvenija jer su joj žilice ispunjene prekomernom krvi. Bolesnik stice utisak da mu je nešto upalo u oko, jer oseca pritisak i paljenje u oku. Zatim ga oci svrbe i »peku«, što jedva može da izdrži. Sto se oko više trlja, to se više podražava. Oku smeta svetlost i težina vlastitih kapaka. Uvece se smetnje i bolovi povecavaju.
Uzroci bolesti su gljivice koje udju u oko i nastane se u vrecici spojnice. Bolest nastupa kao popratna pojava raznih upala i prehlada. Kadšto brzo prolazi, za nedelju, dve, a može postati i hronicna. To se dogadja kada bolesnik živi i radi u prašnjavim prostorijama te prljavim rukama dodiruje oci

Lecenje:
. .


Saslav Caja: 1

  • 20 g vidaca
  • 20 g hrastovih listova
  • 10 g hrastove kore
  • 10 g korenja beloga sleza
  • 10 g divljeg sleza

Trave jako usitniti i smesati. Na 5 g mešavine trava preliti 1 litru prokljucale vode i hladiti poklopljeno. Kad je caj postao mlak, procediti ga kroz dvostruku prozirnu tkaninu (gazu). Mlakim cajem ispirati oci i stavljati obloge od pamucne tkanine namocene cajem. Oblozi se stavljaju na zatvorene ocne kapke i drže se što duže vremena.
Od istih trava kuvati lagani caj koji se pije rnlak, zasladjen medorn i to 6 puta dnevno po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima

Saslav Caja: 2

  • 30 g rosopasa
  • 20 g cvetova Ijubicice

Caj se priprema i primjenjuje kao u prethodnim recepturama.

Saslav Caja: 3

  • 20 g listova Ijubicice
  • 20 g cvetova kamilice
  • 20 g listova divljeg sleza

caj se priprema i primenjuje kao u prethodnim recepturama. Za lecenje bolesti može korisno poslužiti lagani caj od mešavine jednakih kolicina kamilice i kunice. Ujutro i uvece rnlakim cajem ispiru se oboljele oci. Posle jutarnjeg ispiranja, na zatvorene ocne kapke stavljati oblog od pamucne krpe namocene domacom rakijom šljivovicom. To ciniti za dana. Posle vecemjeg ispiranja, pre spavanja stavljati oblog od pamucne krpe namocene maslinovim uljem.
Lececi se cajevima, ujedno je potrebno usmeriti punu pažnju cistoci tela, posebno glave i ruku. Izbegavati bilo kakvo trljanje rukama; bolesnik se ne sme nalaziti u prašnjavim i vetrovitim prostorijama. Po suncanu danu preporucuje se nosenje tamnozelenih suncanih naocara.