PSORIJAZA LJUSKASTI LISAJ

Kategorija: Bolesti Koze
PSORIJAZA (LJUSKASTI LISAJ)Tipicna kožna bolest koju narod zove lišajem jer se pod lišajem iskljucivo podrazumeva suho, Ijuskavo guljenje kože. U samom pocetku lišaj nalikuje kapljicama žbuke. Postepeno se povecava i prekriva belim svetlim naslagama - Ijuskama kože. Iz tih temeljnih oblika kasnije se mogu razviti najrazlicitiji oblici. Ljuskasti se lišaj javlja najpre na rukama i nogama, osobito na laktovima i koljenima, zatim na glavi, po kosi koja ili ispada ili se slepljuje s Ijuskastim naslagama. cest je slucaj da s kose prelazi na vrat i celo. To je posebno važno radi toga što se može raspoznati i razlikovati od drugih kožnih bolesti. Tok same bolesti raznolik je, no, ipak, traje nekoliko godina. Kadšto nestaje iznenada, a gdekad se razvija polagano. Pojavljuje se na osamljenim mestima, a ponekad u vecim površinama. Ako se ne leci, bolest se proširuje celim telom. Ponekad izgleda da je izlecena, medjutim, iznenada se opet pojavljuje. Osobitih smetnji nema, osim što u samom pocetku svrbi malo koža. Ako je bolest zastarela, ili zauzela vecega maha, javljaju se bolne smetnje jer je koža postala suva i neelasticna, tako da puca pri najmanjem pokretu. Zbog toga u tom stadiju bolesti bolesnici jako oslabe. Bolest nije zarazna. (Suncanje ili ultravioletne zrake povoljno deluju na psorijazu.).. .

Lecenje :
.Kupati se svaki treci dan u mlakoj vodi cistim sapunom. Nakon kupanja istuširati se hladnom vodom i brzo posušiti laganim dodirima rucnika. Poslije toga, obolele delove tela navlažiti i ispirati cajem od mešavine trava. .


Saslav Caja:

 • 40 g listova gaveza
 • 30 g listova žutog ruzmarina
 • 20 g plodova crnog trna (suhih ili svežih)
 • 10 g crvotocine


Lecenje starijih osoba: Trave jako usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 20 g mešavine trava i kuhati poklopljeno 5 minuta. Kad se caj ohladi, procediti ga u bocu. Nakon što su se ovlažila i ispirala obolela mesta, osušiti i namazati melemom koji se priprema od sledecih sastojaka:


Sastav melema:

 • 4 dcl domaceg maslinovog ulja
 • 4 supene kasike netopljenog mladoga masla iz kisela mleka
 • 4 supene kasike vrhnja sa slatkog mleka (kajmak)
 • 20 g cvetova i listova obicnog ruzmarina
 • 20 g cvetova i listova lavandule
 • 20 g kore od zovine
 • 10 g listova muške i ženske bokvice (jednakih kolicina)


Pripremanje i primena melema:
Sastojke staviti u dublju posudu i lagano mešati na tihoj vatri dok se maslo i vrhnje rastope. Zatim dodati 2 dcl kantarion ulja i dalje mešati 40 minuta, pazeci da temperatura mešavine ne bude veca od 70°C, a to znaci da mešavina ne smije prokljucati. Mešati sveže istesanim drvetom gloga ili cmog trna. Vruc melem procediti kroz cediljku sa sitnom mrcžom u staklenku. Kad se ohladi, zacepiti i držati zacepljeno.

Lecenje teskih oblika bolesti:
Koristiti recepturu kao za lecenje starijih osoba, s time da se telo ovlažuje uvarkom trava i trina svaki dan. Caj koji se priprema za napitak uzima se 3 puta dnevno po 1 dcl pre i posle jela, a umesto vode pije se caj što se kao lagani caj priprema od mešavine jednakih kolicina trava: kupinovih listova, korena cicka, listova koprive i majcine dušice. U 2 litre prokljucale vode staviti 5 g mešavine i kuvati poklopljeno 1/2 minute. Kad se caj ohladi, procediti ga u tamnu bocu i držati zacepljena na hladnom mestu. Kod svih oblika bolesti posebnu pažnju posvetiti ishrani. Jesti sveže pripremljenu hranu, jako raskuvanu sa što više povrca, zeleni, posebno divljeg zelja. Hranu pripremati na biljnoj masti ili biljnom ulju.