AKNE - ROSACEA

Kategorija: Kozne bolesti

AKNE ROSACEA Kod starijih ljudi postoje ceste promene kože, koje su nalik na obicne bubuljice. Te se promene uglavnom javljaju na nosu i uokolo nosa, najpre u obliku prišteva, a zatim gljivice, što cesto zajedno srašcuju te sacinjavaju skupine. Uz prištice i gljivice istovremeno se pojavljuju sitne crvene žilice što postepeno tamne i povecavaju se te se, naposletku, tako razgranaju da celo lice postane modrocrveno. bubuljice i krvni zastoji dostignu takav stepen da iznakaze lice, posebno nos, koji sasvim izgubi svoj oblik. Uz ovu bolest, bolesnici cesto boluju od hronicnog želucanog katara.

Lecenje:
Kupati se u mlakoj vodi cistim sapunom. Isprati se hladnom vodom i lagano posušiti bez trljanja. Posle toga, obolela mesta lagano navlažiti a zatim obložiti pamucnim krpama natopljenim u tecnosti, koje ce postupak pripreme biti posebno opisan. Obloge na bolesnim mestima držati 15 minuta, a zatim maknuti bez sušenja. Ovaj postupak vršiti pre spavanja. Tom tecnosti ujutro. nakon brijanja i umivanja, takodje lagano ovlažiti obolela mesta. Tecnost se priprema mešanjem caja i alkoholature. .


Sastav Caja::

  • 20 g korena slatke paprati
  • 20 g bele imele
  • 20 g hrastove kore
  • 20 g listova divlje nane
  • 20 g stabljike timijana
  • 20 g cvetova gloga
  • 20 g listova divlje jagode

Pripremanje i primena caja: Pripremiti lagani caj: u 1 litru prokljucale vode staviti 2 1/2 g mešavine i kuvati poklopljeno 1 minut te ohladiti poklopljeno. Po želji, caj se može zasladiti medom ili mu se mogu uliti sveže iscedjeni vocni sokovi. Piti umesto vode u trajanju od 2 meseca. Jesti kuvanu hranu pripremljenu na biljnom ulju, a ponajbolje mešanom obicnom i maslinovom ulju. Odbaciti suhomesnate ; konzervirane proizvode, izbegavati pecenja. U ishrani koristiti što više crvenog i belog luka, kako u jelu tako i svežeg. Preporucuje se kašasta hrana sa mnogo zelja. Odbaciti cigarete i alkohol! Izbegavati prašnjave i zadimljene prostorije te hladan i jak vetar. Zimi zaštititi lice. Sto više baviti se sportom . Potrebno je iznojavati kožu, naizmenicno se kupati u toploj i hladnoj vodi. Lice prati cistom hladnom vodom, a zatim namazati kantarion uljem.