DIABETES - ŠEĆERNA BOLEST

Kategorija: Bolesti Razno
SECERNA BOLEST (DIABETES) Secerna bolest je cest poremecaj ciji je osnovni uzrok (delimicni ili potpuni) nedostatak inzulina koji se stvara u gušteraci. Lecenjem uzroka – gušterace, lecicemo i posledicu – secernu bolest. Radi se ustvari o poremecaju izmene materija i o poremecaju žlezde sa unutrašnjim lucenjem. Pomanjkanje hormona što ga proizvodi gušteraca dovodi do poremecaja rastvaranja ugljenih hidrata, odnosno šecera. Kod šecerne bolesti organizam ne može dovoljno brzo da rastvori šecer u one oblike koje telo može da iskoristi.
Zbog nedostatka inzulina dolazi do male apsorpcije glukoze, pa se nivo glukoze u krvi povecava. Diabetes melitus se ne sme zamenjivati sa mnogo redjom bolesti koja se zove Diabetes insipidus . Dijabetes je danas najrasprostranjenija i najcešca metabolicka bolest na svetu. Zato je nužno imati pravilan odnos i stav prema dijabetesu, posebno njegovoj najcešcoj formi: dijabetesu tip-2 ili dijabetesu odraslih. Pored znatno vece ucestalosti ovaj tip dijabetesa se odlikuje velikom sklonošcu za nastanak ateroskleroze i njenih komplikacija a pri tom je, veoma cesto, skriven, "podmukao", jer se razvija postepeno, bez posebnih tegoba, a povišene vrednosti šecera se u tim slucajevima otkrivaju slucajno. Potrebno je svako stanje gojaznosti tretirati kao zdravstveni rizik, posebno ako je udruženo sa pušenjem, hipertenzijom, nedovoljnim kretanjem i nerviranjem. U svim drugim stanjima, gde je došlo do znatnog povecanja šecera u krvi (kasna faza bolesti), mogu se javiti umor, malaksalost, zamaranja (nedostatak energije), pojacani žed i mokrenje, promena apetita, gubitak u telesnoj težini, sklonost ka infekcijama i drugo.
Lecenje:
. .

Saslav Caja:

  • 60 g listova borovnice
  • 60 g listova kupine
  • 60 g komušme od mahuna
  • 60 g koprive
  • 40 g cvetova hajducke trave
  • 40 g listova šumske jagode
  • 40 g listova duda (murve)
  • 20 g konjogriza
  • 20 g listova vinove loze

Trave usitniti i smešati. U 1 litru prokljucale vode staviti 10 g
mešavine trava i kuvati na tihoj vatri 1 rninut. Kad se caj ohladi, procediti ga u bocu i piti u jednakim vremenskim razmacima po 1 dcl - dnevno 1 litru. Umesto vode piti slabi caj od iste mešavine trava ili uvarak od zobi i jecmene slame: u 2 litre hladne vode preko noci namociti 250 g zobi i 30 g jecmene slame. Ujutro staviti na laganu vatru i kuvati poklopljeno 1/2 sata. Kad se caj ohladi, pije se uz dodatak nekoliko kapi svežeg limunovog soka. Jesti što više zeleni, posebno divlje zelje. Izbegavati zelen prihranjivanu vestackim djubrivom . Jesti manje kolicine raženog, jako pecenog hleba. Od mesa jesti kuvanu teletinu i jagnjetinu. Testo svesti na najmanju meru. Potpuno je zabranjeno jesti med, šecer. beli i polubeli hleb, pecenja i obilata jela. Sladiti samo saharinom (što manje). Što više kretati se na cistom vazduhu ponajbolje u šumi. .

Biljke koje takodje pomazu kod lecenja secerne bolesti su :

kopriva
kadulja (zalfija)
brest
oman
dragušac
dud crni
dupcac
imela
pirevina
rosopas žuti
slez beli
breza
vodopija
gorušica crna
grcka detelina
hrast lužnjak
islandski lišaj
kicica
kravljak
kukuruzna svila
maslacak
pelin
trava od srca
troskot
zecje nožice
zimzelen