Crvotočina - Prečica - Lycopodium clavatum

Drugi nazivi: lisicjak, lisicji rep, precica, plavun, zmijina mahovina.
Latinski naziv: lycopodium clavatum .
Eng - Clubmoss

Opis biljke: crvotocina je trajna zimzelena biljka. Nalikuje mahovini i iina 1 do 2 rnetra dugacku puzecu stabljiku što je racvasto razgranjena i pokrivena gustim i sitnim, na vrhu zašiljenim listicima. Na strani koja je okrenuta prema zemlji razvijaju se brojni nežni i sitni korencici. Crvotocina ne cvate jer je papratnjaca. Iz poleglih ogranaka izbijaju i razvijaju se guste nakupine koje na vrhu nose po dva plodna klasa, kao vilice. Truske cine sitni svetložuti prah što prianja uz predmete, pliva po površini vode pri cemu se ne moci. Taj prah je bez ukusa i mirisa, a u vatri lako i izgara.Leti donosi grozdove na sporama, koje narod zove mekinje ili vešticje brašno. Dovoljno je da se samo dodirne cvet i vec je izleteo oblak cvetnog praha, koji je homeopatsko sredstvo za izranjavljenu kožu. . ,

Stanište:
crvotocina raste po celoj Evropi u crnogoricnim šumama i na neplodnim tlima.

Lekoviti deo biljke: lecenje se upotrebljava seme crvotocine, odnosno spore, što se naziva još i brašno crvotocine. Koristi se, takodje, i cela biljka. Inace, ova trava sadrži radijum, a u mnogim zemljama spada u strogo zašticene biljke, te se sme nabavljati iskljucivo u apotekama. Pomaže obolelima od reume, od kostobolje, cak i kada se vec pokažu promene na zglobovima

Lekovito delovanje: brašno« (truske ili spore) crvotocine upotrebljava se posipanjem obolelih delova kože, posebno u bolesnika koji su prinudjeni dugo vremena ležati u postelji. »Brašno« crvotocine koristi se kod bolesti mokracne cevi i mehura. Buduci da »brašno« crvotocine pospešuje izlucivanje mokracne kiseline, koristi se u lecenju uloga (gihta) i reumaticnih bolesti. Citava biljka primenjuje se u lecenju bolesti mokracnih i spolnih organa, kod bubrežnog peska i grcevitih bubrežnih napada, te u lecenju skrufuloze i rahitisa. Preporucuje se kod hemoroida (šuljeva) i hronicnih proliva. Ipak, mora se vrlo obazrivo dozirati, jer može da izazove grceve. Nezamenljiva je kod svih oboljenja prostate, protiv peska u bubregu i bolova u njima. Zapaženo je njeno dejstvo kod upale jetre, pa cak i kod malignih promena na ovom organu. Vrlo brzo vraca snagu bolesniku.
Leci i bešiku, narocito kada je mokrenje jako otežano. Kesicu trave treba položiti na mesto gde je grc, na bubrege ili oko bešike, i grc nestaje. Rane od ležanja (dekubitis) treba posuti prahom, i one vrlo brzo nestaju, cak i kod najtežih bolesnika. U nekim apotekama se može naci pod nazivom likopodiumspora.

Nacin primene:
Caj: ravnu kašicicu trave preliti s 1/4 l vrele vode (ne kuvati) i ostaviti da kratko odstoji. Dnevno je dovoljna jedna šolja, i to ujutru na tašte a pije se gutljaj po gutljaj. Najbolje vreme je pola sata pre dorucka. Kod ciroze jetre i malignih bolesti ovog organa treba uzeti dve šolje caja na dan.

Jastucic od crvotocine: 100 gr (ili vise) sušene trave staviti u vrecicu i položiti na mesto grceva. Dejstvo ovog jastucica je godinu dana. Sedeca kupka: uobicajeno.