NEVEN - Calendula officinalis

Drugi nazivi: bilek, bilec, ognjac, zimorod, žutelj.

Latinski naziv: calendula officinalis .
Eng - Calendula

Opis biljke: neven je jednogodišnja, uspravna biljka s razgranjenom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su sedeci, duguljasti i nasuprotni. Cela je stabljika prožeta pustenastim dlakama. Cvetna glavica ûute je, tamnoûute ili narancaste boje Bere se cvet, koji je žute do narancaste boje, i to celu godinu. Biljka je baktericidna, i služi kao antibiotik, upotrebljava se za unutrašnje i spoljno lecenje raznih bolesti i stanja:

Za spoljnu upotrebu: za gnojne rane i posekotine, pomaže u lecenju psorijaze, kod impetiga, cireva, opekotina, promrzlina, upalu vena...


Staniùte:
Kao omiljeno cveće sadi se po vrtovima i vinogradima, a divljeg ima nešto na livadama oko naselja .

Lekoviti deo biljke: lek se, za vreme cvatnje skupljaju listovi, a cvetne glavice dok se joù nisu rascvetale. Listovi i cvetovi neugodna su mirisa. Upotrebljava se cvet, redje vrhovi biljke sa cvetovima.
Treba brati jarkonarancaste, debele cvetove, a ne blede i tanke.Moraju se brzo sušiti na promaji, da bi sacuvali prirodnu boju. Latice imaju najvecu vrednost.

Lekovito delovanje: neven se koristi u lecenju zatvora, ûutice, bolesti ûeluca i creva, a narocito cireva u ûelucu i crevima. Od sveûih listova i cvetova, domace svinjske masti i voska priprema se »nevenova« mast ùto se veoma uspeùno koristi u lecenju rana, otecenih ûlezda, krasta i osipa, kostobolja..
Recept - Mast od nevena: 1 šoljica sveže iscedjenog soka od lišca i cveta, 2 šoljice nesoljene svinjske masti ( domace) i pola soljice voska mešaju na vatri dok se sve ne spoji. Ta mast koristiti i u slucaju otecenih žlezda (posavetovati se sa lekarom ) cireva i rana koje teško zarastaju. Preporuka je da se uz to popije i 1 šoljica caja od lišca i cveta, dnevno. Ubrzo nakon što mast od nevena namažemo na rane, opazicemo kako poboljsava zaceljivanje. Važno i dobro svojstvo te masti je da ne nadražuje. Kolicina koja se primenjuje kod upotrebe masti: na platnenu krpu namaže se sloj debljine milimetar, krpa se stavi na ranu ili cir, pokrije sa malo vate i sve to ucvrsti zavojem, a na manjim mestima i flasterom
Tinktura:
Tinktura se pravi od 20 delova cveta potopljenih u 100 delova 70% alkohola. (1:20).Ostavi se da stoji dobro zatvoreno 10 dana, zatim procedi i ostavi u dobro zacepljenoj boci. Tinktura nevena smiruje upale kože i zubnog mesa.
Angina i upaljene desni ispiraju se sa uspehom prelivom od nevena. Preliv se priprema tako da se jedna cajna kasikica usitnjenih cvetova nevena prelije kipucom vodom i ostavi 15 minuta da stoji. Njime se ispiru usta i grlo. Protiv celavljenja i sprecavanja ispadanja kose, te za bolji rast kose pravi se ovaj caj: 20 g sitno izrezanog korena podbela (Tussilago farfara), 10 g suvih cvetova nevena, sve to prelije jednom litrom kipuce vode , ostavi da vri 10 – 15 minuta, a zatim se još i doda samo malo preliva od nevena i procedi. Tim se toplim cajem nedeljno dvaput istrlja glava.

Čaj za ublažavanje PMS-a

Dva cveta nevena prelijte sa dva decilitra vrele vode i ostavite da
odstoji pola sata. Procedite čaj i pijte ga tri puta dnevno posle jela. 

Tinktura za lepu kožu

Cvetove nevena prelijte alkoholom ili maslinovim uljem u razmeri 1:5.
Dakle, na 10 g nevena ide 50 g ulja ili alkohola. Čuvajte tinkturu na
toplom mestu tri nedelje, procedite i svakodnevno mažite problematična
mesta. Tinktura od ulja primjenjuje se za dekubitus, a alkoholna za
upale.

Čaj za izbacivanje tečnosti

Izmešajte iste količine nevena, zove, lipe, crnog sleza i lavande. Dve
kašičice mešavine prelijte sa dve šolje vrele vode, pustite da odstoji
pet minuta, procedite i pijte dva puta dnevno.

Nevenova mast za rane

U šerpi, na toploj ringli, izmešajte šoljicu sveže isceđenog soka od
lišća i cveta nevena sa dve šoljice nesoljene domaće masti koju ste
prethodno isprali devet puta. Kada se prohladi i stisne, stavite mast na
platnenu krpu, namažite ranu ili čir, pokrije s malo vate i sve
učvrstite zavojem ili flasterom.