9 jugovica????

3 odgovora [Zadnja poruka]
Anonymous

Imao sam priliku da vidim biljku koju u Cacanskom kraju nazivaju "9jugovica".Cuo sam za neki recept sa komovom rakijom.Koji je latinski naziv te biljke?

Re: 9 jugovica????

Moj tata pati od kostobolje jer je pre 15ak godina imao uzasnu saobracajku i polomio gotovo sve sto ziv coek moze slomiti.Neko mu je rekao za travku 9 Jugovica pa je probao da dodje do nje ali je uspeo da dodje samo do vec napravljene tinkture koja 40 dana stoji u prozoru pa se onda utrljava na bolna mesta.U pitanju je 0.2 l komove rakije u koju se potapa 1 biljka. Kazu da biljka ima 3 stabla i po tri lista na svakom, pa odatle i ime. Kako je baka koja je ovo pravila otputovala u Vecna lovista, mi vec godinama pokusavamo da nadjemo biljku da bi napravili jos malo cudesne vodice. Tata tvrdi da mu nikada nista nije pomagalo kao ovo a stvarno je svasta kupovao i pravio. Fora je da se pre utrljavanja , bolno mesto namaze masnom kremom da tinktura ne bi ostetila kozu. Tako da - i ja bih molila da mi kazete za pocetak latinsko ime biljke i ako je moguce gde raste, kada se bere, postoji li nacin da se posadi i kakve uslove trazi. veliki pozdrav i hvala unapred.

Re: 9 jugovica????

Ako Vas put nanese prema Čačku, obavezno svratite u Gornju Trepču, blizu je , a i tamo iznad samog stacionara možete da nađete biljčicu.
Lako se prepoznaje, bukvalno tri stablašceta i na svakom po tri lista Smile
Mi smo je brali početkom oktobra... I mene zanima latinski naziv biljke, pošto nigde ništa ne mogu da nađem o njoj.

Re: 9 jugovica????

Nasao sam biljku "Devet jugovica" ako te zanima mogu da ti posaljem samo mi ostavi e-mail adresu zbog kontaktiranja.