Pivo nije samo piće!

Obožavate pivo, ali osećate grižu savesti ako ga svakodnevno pijete, a naročito ako ste žensko? Razloga za “grizodušje” uopšte nema, naprotiv! Naravno, pod uslovom da su količine umerene, to jest dve čaše, odnosno flaša na dan. Jer, kako su pokazala naučna istraživanja, pivo je bogato raznim korisnim materijama pa ima i mnoga korisna dejstva. Ponavljamo: ako se s njim ne pretera! Još stari Gali nazvali su ga tečnim hlebom, za šta ima mnogo razloga: ono, naime, sadrži sve minerale koje i žitarice od kojih se pravi (najčešće ječam, odnosno ječmeni slad), posebno vitamin B6, koji štiti srce i krvne sudove i “smiruje živce”. Uz to, potpomaže metabolizam šećera i ishranu kože. Jedna flaša piva dnevno zadovoljava potrebe našeg organizma za vitaminima grupe B, kojih ima i u kvascu, takođe sastojku piva. Tu su i minerali: kalijum (ima ga od 200 do 250 miligrama u jednoj flaši), kalcijuma (15 do 30 miligrama), fosfora (75 do 250 miligrama), magnezijuma (30 do 80 miligrama). Pri tom, ima samo 15 do 30 miligrama natrijuma, pa smeju da ga piju i oni koji drže dijetu bez soli, a posebno je korisno bubrežnim bolesnicima s kamenjem jer povećava izlučivanje mokraće, sprečavajući tako stvaranje kamenja, a i ubrzava rastvaranje manjih kamenčića i njihovo izbacivanje.
Pivo, uz sve navedeno, zahvaljujući hmelju koje ulazi u njegov sastav, ima i osobinu održavanja gustine kostiju, pa je to razlog što ga neki lekari preporučuju ženama u menopauzi kojima preti osteoporoza.
Francuski istraživači utvrdili su da umerene pivopije neće imati problema ni s helokobakterom pilori, koji izaziva čir na želucu i gastritis.
No, ni to još nije sve: pivo kod muškaraca povećava nivo dobrog (HDL) holesterola, a kod žena snižava nivo lošeg (LDL).