PIRINAC - RIZA

 

Pirinac (Oryza sativa)) je poreklom iz tropske Azije, osnovna hrana vise od polovine covecanstva. Uspeva u gotovo svim delovima sveta a pogotovu u toplim i vlaznim predelima. Postoji oko 1 000 vrsti pirinca. Pored ishrane koristi se i upotrebljava u industriji, kozmetici i medicini. Pirinac je izvanredno hranljiv (360 kalorija u 100 grama). Siromasan je mastima ali je bogat skrobom sto ga cini lako svarljivim. Bogat je mineralima: najvise ima fosfora (116 miligrama) i kalijuma, a nesto manje magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvozdja, sumpora, bakra, cinka, fluora, kobalta...Od vitamina ima najvise E i B vitamina. Zbog svojih bioloskih vrlina pirinac je oduvek bio ne samo hrana vec i lek. Jos u staroj kineskoj medicini igrao je vaznu ulogu. Njegova lekovita svojstva priznala je i zvanicna medicina: pirincana voda kao antidijaroicno sredstvo, pirincano brasno u ishrani dojencadi i dece, pirincani skrob kao sredstvo za razblazivanje opijuma u prasku... Znacajna je uloga pirinca u dijetalnoj ishrani i, razume se, u narodnoj medicini. Skrecemo paznju da se pirinac danas u ishrani pogresno koristi: oljusten i glaziran (manje vredan) umesto prirodnog, integralnog. U starim kineskim hronikama pirinac se spominje vec 2800. pre n.e. a i danas je jedna od najvažnijih biljnih kultura u svetu i osnovna hrana veceg dela covecanstva. U svetu ga se danas uzgaja više od 1.000 vrsta.

U poredenju s drugim žitaricama, pirinac ima najvecu energetsku vrednost: 100 grama sadrži 1540 kj ili 368 kcal. Od hranljivih sastojaka najviše ima skroba (70–80 procenata), zatim belancevina (6,5 odsto) i masti (0,7 odsto), a bogat je i mineralnim sastojcima. Najviše ima fosfora (116 mg%) i kalijuma (98 mg%), a nisu zanemarljivi ni magnezijum, kalcijum, mangan, gvožde, sumpor, bakar, cink, kobalt, fluor.

Od vitamina ima E – u klici, i gotovo sve vitamine grupe B – u ljusci. U prodaji mogu da se nadu tri vrste pirinca: neoljušteni, to jest onakav kakvog nam daje priroda, poznat kao integralni; oljušteni, ali neglazirani; i oljušteni i glazirani, kakav se najcešce koristi, posebno u visokorazvijenim zemljama i onima gde se ne gaji, vec se uvozi. Razlika izmedu ove tri vrste pirinca u prehrambenom smislu je velika. Neoljušteni i neglazirani nije, naime, naizgled tako lep kao glazirani, ali je njegova prehrambena vrednost, bogatstvo vitamina i mineralnih soli, neuporedivo vece nego glaziranog. Dugotrajna prehrana iskljucivo ili pretežno oljuštenim i glaziranim pirincem, a takvih slucajeva ima u svetu dosta, dovodi do avitaminoze, tj. poznate bolesti beri-beri, koja može završiti smrcu. Neoljušteni pirinac ima, pored ostalog, neuporedivo više sirove celuloze, pa pospešuje pražnjenje creva, podstice izlucivanje probavnih sokova, a odredeni odnos njegovih bioloških sastojaka uspostavlja ravnotežu u organizmu. Zbog visokog sadržaja skroba i kalijuma te lake probavljivosti, pirinac se preporucuje za dijetetsko lecenje crevnog i želudacnog katara ili proliva. Naucno je dokazano da on, efikasnije od bilo koje žitarice, podstice izlucivanje mokrace, pa se preporucuje osobama koje boluju od porasta ureje u krvi. Za lecenje crevnog i zeludacnog katara, proliva, izbacivanje mokrace iz krvi, za lecenje tuberkoloze i uopste bolesti pluca, protiv preobilne menstruacije, krvarenja

PIRINAC SNIZAVA VISOKI PRITISAK
Kada skoci pritisak odmah treba primeniti dijetu s pirincem. Jednostavno, bolesnik treba 2-3 dana da jede samo dobro raskuvan i neslan pirinac a uz to da pije neki odbiljnih cajeva za snizavanje visokog pritiska.

PROTIV DUGOTRAJNE DIJAREJE
Mesavinu od 3 supene kasike samlevenog u brasno zrna pirinca (neglaziranog) i isto toliko samlevene zobi preliti sa litrom kljucale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno dva sata. Kada se ohladi dodati sok od drenjine, dunje ili trnine pa jesti ovu kasu tri puta dnevno pre jela.

PROTIV KATARA DEBELOG CREVA
Samleti sitno 4 kasike pirinca, dve velike kasike korena koprive i dve bobice borovnice. Ova mesavina prelije se s litrom kljucale vode i nakon dva sata se procedi i zasladjeno medom od heljde pije u toku dana.

PROTIV PORASTA URINA U KRVI
Uzeti solju pirinca, koren i list persuna i celera pa to lagano kuvati u litri vode. Kada se pirinac raskuva procediti i piti vise puta dnevno.