ROSOPAS - Chelidonium majus

Drugi nazivi: lastavicina trava, rosopas obicni, rusa, rusa trava, trava od žutice, trava od rosopasa, zmijino mleko, zmijsko groždje, žuta trava..

Latinski naziv: chelidonium maju...
Eng ....Celandine


Opis biljke:
rosopas je trajna zeljasta biljka s debelim i vlaknastim podankom, te razgranjenom stabljikom visine od 30 do 70 cm. Listovi su perasto razdeljeni, odozgo mutnozeleni, a s donje strane modro-zeleni. Žuti su cvetovi složeni u retke štitaste cvatove. Vencic je sastavljen od 4 latice a caška od 2 zelenkasta lapa, u kojima je omotan cvet, a otpadaju kad se rascveta. Plod je valjkasti tobolac, s mnogo cmo-smedjih sjajnih semenki, što imaju maleni belkasti privesak. Rosopas se lako raspoznaje po narancastom mleku što »grize« kad se otkine list. Koren i stabljika puni su toga soka...


Stanište:
raste na zapuštenim mestima, putovima, u blizini ljudskih naselja, uz ograde, plotove i zidove te medju kamenjem .

Lekoviti deo biljke: za lek sabire se citava biljka za vreme cvatnje. Suši se u hladu, po mogucnosti što brže..

Lekovito delovanje: rosopas je odavna poznata lekovita biljka što se uspešno koristi u lecenju bolesti probavnog trakta, posebno kod želuca, žuci i jetre. Isto tako, koristan je u lecenju astme, bubrega i mokracnog mehura. Izvana rosopas koristi se u lecenju lišaja, krasta i drugih kožnih bolesti..