ŠPARGLA VRTNA

Drugi nazivi: .beluš, kuka, pitoma šparoga, pitomi sparog, sparoga, šparog, vilina metla
Latinski naziv: asparagus officinalis

Opis biljke: vija ili šparoga vrtna trajnica je s drvenastim i jako razvijenim podankom koji je uglavnom vodoravan. Iz podanka iz-bija duboko i debelo korenje. U prolece iz podanka izbijaju jaki bijeli izdanci koji, izlaskom na dnevnu svetlost, belu boju menjaju u zelenu. Izdanci su pokriveni mesnatirn luskama; a kad dosegnu visinu od 20 do 25 cm, režu se i koriste kao povrce. Iz preostalih izdanaka raste stabljika dugacka i do 1 1/2 metra, koja se razgranjuje u male grancice, što na sebi nose male, suhe luskave listice. Tek trece godine izdanci donose cvetove zelenkasto-bele boje. Plodovi su crvene bobe velicine graška ... ,

Stanište:
Sparoge rastu u prirodi duž citavog primorja, a uzgajaju se kao povrce u povrtnjacima. .

Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se izdanci u prolece,a podanak sa korenom kopa se u jesen. Plodovi se sakupljaju nakon dozrevanja ..

Lekovito delovanje:izdanci šparoge što se uzimaju kao povrce, pospešuju rad bubrežnih stanica, a time i izlucivanje vode iz tela; osim toga koriste se i kao blago sredstvo za otvaranje. Izdanci šparoge izvrsna su hrana za šecerne bolesnike i za one koji se oporavljaju nakon teže bolesti. Njeno seme koristi se za smirivanje želuca i povracanja, a koren se koristi kao sredstvo za otvaranje .