Postovana Dada77,
prvo, veliko, veliko izvinjenje za ovoliko kasnjenje...imam neverovatnih problema za telefonskim vezama i kompjuterom i nikako da dodem do Herboteke. Evo konacno, uspela sam malo da sredim situaciju (nadam se na duze vreme), pa i vama da odgovorim, a jos jednom izvinite sto ste cekali.
Evo, odmah cu preci na recepte, pocevsi sa anemijom. Recept za nju vec koristite, a to je kopriva. Povisite unos caja od koprive, sa njom se postizu izvanredni rezultati, jer se gvozde koje sadrzi lako vezuje, za razliku od onog u tabletama. Kasika caja od korena i lista, na solju (2.5 dl) vode. Prelijte kljucalom vodom i ostavite da pokriveno stoji 10 min. Popijte i do tri solje dnevno.
Sto se tice bolnih menstruacija, maticnjak ce vam opustiti misice, pa ce i bol biti manji. Caj se pravi od 1 kasike maticnjaka na solju (2.5 dl) vode. Priprema se isto kao i kopriva, a kao i koprivu, mozete popiti i do tri solje dnevno. On predivno relaksira i opusta, ali vas moze uciniti i malo sanjivom, pa nemojte sedati za volan najmanje dva sata posle. Inace nema stetnih dejstava i veoma je dobar. Neka izmedu njega i lekova ili rakije prode najmanje 4 sata.
Preporucila bih vam da pocnete da pijete tinkturu od propolisa (postujte uputstva na pakovanju,sto se tice doze, jer cesto odnos sastojaka nije isti kod razliciti proizvodaca). Uobicajna doza je 25 kapi u casi vode, tri puta dnevno.
Isto tako bih vam preporucila tinkturu od nevena:tri puta dnevno po jedna kasika, razmucena u casi hladne vode. Stabilizovace vam hormone, a to je kod vaseg problema jako, jako vazno.
A sto se tice mioma, Angel je u pravu za vrkutu i za hajducku travu, ali ove dve trave nikako ne treba uzimati zajedno, jer su obe jaki koagulenti. Takode, kod vas je vrkuta zabranjena, jer nije dobra za anemicne osobe, sto nam ostavlja stolisnik (hajducku travu) koji ima veoma povoljan ucinak i na anemiju.
Recept za caj od hajducke trave:1 kas. caja na solju vode. Prelijte caj kljucalom vodom, neka stoji poklopljeno 10 min, procedite i neka pije, jednom dnevno. On ce spreciti krvarenja koja miom moze da izazove i pomoci ce kod menstruacije (redukovace kolicinu krvi), a i kod anemije. Neka izmedu ovog caja i drugih cajeva ili lekova prode najmanje cetiri sata.
Preporucila bih vam i ovu mesavinuj:po prstohvat hajducke trave,nevena i koprive,preliti vrelom vodom (2,5 do 3 dl) i piti pre dorucka,znaci,na gladan stomak.
Postoji jos biljnih lekova koji se koriste za miom, ali bih vam za sada preprucila da se od njih uzdrzite i uzimate ovo sto sam gore navela, jer su ostali veoma jaki (rosopas je otrovan, rusomaca isto, ako se ne pazi na kolicinu,veprina veoma teska za zeludac...), neki su i kontradiktorni sa hajduckom travom, a nemaju bolji ucinak od iste. Inace, hajducka trava ne ide dobro sa lekovima za smirenje, beta-blokerima i anti-koagulentnim lekovima.
Postoje i kineske biljke koje se upotrebljavaju za ovakve probleme:
Ci Sao (Paeoniae Rubra Rx.),dnevna doza je 4-10g,Dang Gui (Angelica Sinensis) dnevna doza 6-12g i Hong Hua (Carthamus tinctorius) dnevna doza 3-10gr.Za ove biljke bih vam preporucila da se prvo posavetujete sa nekim dobrim travarom i to samo ako gore pomenuta terapija omane (sto se iskreno nadam da nece).
Preporucila bih vam veoma, da pocnete da pijete glinu (nadite onu u finom prahu, za unutrasnju upotrebu) koja cini cuda i kod anemije i kod mioma.
Isto tako, jedite med, najmanje tri puta dnevno po kasiku, a jedite i bundevu i bundevino semenje (sto vise). I ostale semenke su pozeljne u vasoj ishrani, kao i kostunjavo voce, samo nemojte jesti slane proizvode, vec nesoljene.
I jos nesto za menstrualne bolove. Ako ikako mozete, nabavite tablete evening primrose ulja (kod nas se zove i nocurak (ali ne mirabilis jalapa nocurak) i nocna frajla, ali je najbolje traziti pod engleskim nazivom ili pod latinskim imenom Oenothera biennis). Ova biljcica cini cuda sa menstrualnim bolovima. Uzima se po jedna tableta sa svakim obrokom, dve nedelje pre menstruacije. Dan pre pocetka menstruacije, uzmite dve tablete (naravno, ovo doziranje vazi samo ako drugacije nije naznaceno na pakovanju). Trebalo bi da osetite veliko olaksanje i bol bi trebao da bude minimalan ili nikakav, a i bolovi koje miom moze da izazove bi trebalo da bude ekstremno smanjeni. Veoma je dobro i protiv anemije.
Umesto toga se isto tako koristi i secerni sirup koji ostaje posle poslednje prerade secerne repe. Englesko ime mu je black strap molasses, iako znam da je ima na nasem trzistu, zaista ne znam kako se kod nas zove. Ima neverovatno pozitivno dejstvo na bolne menstruacije i na anemiju, ali i veoma dobro dejstvo na miom. Ako uspete da je nabavite (a zaista probajte, mogla bi vam dosta pomoci), uzmite 1 kasiku (moze i 2-3, ali se ne preporucuje, cisto zbog kolicine secera) u ili sa casom hladne vode, pre dorucka, svakog dana. Ako osetite bol u donjem stomaku pred menstruaciju, mozete uzeti jos jednu kasiku na isti nacin. Veoma je delotvorno.
Eto, toliko od mene za sada. Nadam se da cete imati pomoci od ovoga sto sam napisala. Slobodno pitajte ako vas jos sta zanima i izvinite jos jednom za cekanje. Zelim vam da se brzo osetite bolje. Mnogo srece