Evo,odgovoricu svima,samo su odgovori poduzi,pa sam podelila odgovore,onim redom,kako ste pitali:
ZA VANU:Volela bih da mi pojasnite koje lekove uzimate,jer to moze da stvori kontradiktorne efekte sa Vitex agnus castus-om.
Inace,tesko da vam Vitex agnus castus izaziva zakasnjenja u menstruaciji sam od sebe,jer se on prvenstveno i koristi (i deluje) za ustaljivanje ciklusa.Ustaljuje lucenje i nivo hormona u organizmu.
Ali (i ovo naglasavam) buduci da biljni lekovi (kao i svi ostali) od osobe do osobe deluju drugacije,verujem vam i moguce je,ma koliko malo verovatno bilo.Mnogo je verovatnije,ipak,da ako ova biljka to izaziva,onda to radi jer je nekako (mozda i nesvesno) mesate sa necim sa cim ne bi trebala da se mesa.Proverite dobro lekove koje uzimate.
Da li mozda uzimate bilo koji vid hormonalne terapije?Sve se racuna od pilula za kontracepciju,do kortizonskih lekova...takode i ako uzimate neke lekove za smirenje,koji uticu na nivo dopamina u mozgu...takvi lekovi (bilo koji od njih) bi mogli da izazovu ovakve smetnje,mada sam sklona da mislim da,ako je to u pitanju,onda su sigurno neki od lekova koji se "bakcu" sa hormonima (kao sto su kontraceptivne pilule).
Takode veoma vazno,jeste li imali problema sa varenjem,otkako uzimate te tablete?Mozda zgaravicu ili manji osip,svrab ili crvenilo na kozi?Ako je tako,osetljivi ste na ovu biljku i ne biste je trebali uzimati ili bi trebli smanjiti kolicinu.Bilo bi dobro da potpuno prestanete da uzimanjem za neko vreme (jedno mesec dana) da vidite kako ce to ici.Zaista bih vam savetovala da probate vaginalne kupke cije sam recepte navela i ranije,ali evo ih ponovo:
Recept 1 (protiv izostanka menstruacije):po pregrst (50 gr) stolisnika (Achillea millefallium),omana (Inula helenium),persuna (Petroselinum hortense) i kadulje (Salvia pratensis),na 2 litre vode.Ispirajte se ovim redovno.
Recept 2 (protiv nepravilne menstruacije):po pregrst (50 gr)stolisnika (Achillea millefallium),nane (Mentha pulegium),persuna (Petroselinum hortense) i kadulje (Salvia pratensis),na dve litre vode.Ispirajte se redovno.
Vi cete najbolje prosuditi koji od ovih recepata vam vise odgovara.Ubacila sam i latinske nazive biljaka,da biste,ako kupujete ovo u biljnoj apoteci,bili sigurni da ste dobili pravo bilje.Isto tako,pripazite da tecnost koristite na 37 stepeni C (znaci priblizno ljudskoj temperaturi,umocite lakat u tecnost i ako ne osetite ni toplo,ni hladno,to je to) i najvise dva puta dnevno.Inace,ako vam ovaj tip ispiranja tesko pada,ove kupke mozete primenjivati i na tamponima (koje dobro namocite u tecnost),ali ne duze od pola sata,ujutru i uvece.
Inace,smatram (cak vam savetujem) da biste po nastavku uzimanja Vitex agnus castus-a svakako trebali preci na tinkturu (pri cemu kolicina koju treba uzeti moze biti i do 60 kapi,koje se uzimaju izjutra,sa time sto bih ja vama preporucila 20 do najvise 40,u casi obicne vode,ujutru) a tablete izbaciti,jer cesto sadrze i nezeljene sastojke,osim onih korisnih (boje,zasladivace,konzervanse).
Za macinu travu vazi da je dobra za ovakve stvari,ali ona je svakako bolja za sterilitet,a postoje bolji recepti za ovakve probleme kao sto je vas.Persun,nazalost ima taj propratni efekat (zato je jako dobar za pospesivanje mokrenja) i kao sto vidite ima ga u oba recepta koja vam preporucujem,ali vam u njima nece izazvati isti problem,jer je u pitanju spoljna upotreba.
Jos vam preporucujem tinkturu nevena,ciji cete recept naci na samom dnu ovog posta.
Toliko za vas dok se opet ne javite
ZA UNDERWATERBOY:
Nemoj da mi zahvaljujes,drago mi je da mogu da pomognem...Nisam protiv lekova,kada je to potrebno (mada mi je,kao osobi koja ih se nauzimala,mrska i sama pomisao na hemijske lekove,nekad se mora),ali mislim da ti dodatkom bilja uz njih,mozemo poboljsati zdravlje i opste stanje,jos vise nego sto ti oni sami cine.Pa da pocnem.
Za kombuhu (koja je inace zaista,zaista dobra),moram da ti kazem da ce kolicina koju imas morati otpadne,buduci da je u pitanju "onaj" caj.Lepa vest je da kombuhu (mislim na samu gljivu) ne moras da bacis,ona se moze gajiti i u drugim cajevima,kao sto su:
u sipkovom caju (nema ogranicenja u kolicini,mada ne bih pila vise od tri solje dnevno,jer sadrzi dosta vitamina C,koji u velikim kolicinama steti jetri i burbrezima.Jedino ne preporucujem ovaj caj u kombinaciji sa bilo kakvim vitaminima ili bilo kojim lekom koji sadrzi aluminijum ili gvozde)
u kamilicinom caju (nikako ako si mozda alergican na polen,ali inace dobra.Ne vise od jedne solje dnevno,zbog lekova (moze da izazove pospanost) i ako ti se pojavi bilo kakva rakcija na kozi,prestani odmah.Inace,licno kamilicu ne volim,jer je anti-koagulent,pa moze da (u vecim dozama ili u kombinaciji sa aspirinom i drugim lekovima koji imaju isto svojstvo) izazove krvarenje iz nosa ili drugih mesta).
u caju od lista kupine (najvise tri solje na dan,ako imas osetljiv stomak,bolje izbegni).
A mozes da probas i sa gajenjem u jabukovom sircetu (mislim da bi ti ovo zbog lekova najmanje skodilo),podjednako je ukusno i jos zdravije nego u caju (ali onda moras da smanjis kolicinu koju uzimas,dve kasike ujutru u casu vode,kao da je rec o obicnom jabukovom sircetu).
Inace,cajeve koje ti preporucujem su maticnjak (jedna solja dnevno,negde "izmedu" lekova,da ne bude kontradiktorno,inace jako dobar i veoma smiruje i opusta),majcina dusica (koja produzava delovanje lekova i maticnjaka,od 3-5 solja dnevno) i nana,(uvece po solja,opustice te).
Jos nesto,mozda smesno,ali bilo bi dobro da makar tri puta nedeljno,a najbolje svaki dan.doruckujes ovsenu kasu.Znam kako zvuci,ali probaj,zaista je jako dobro za anksiozne osobe,jer ovas smiruje,a nema kontradiktornosti sa lekovima.
Recept je:
3 solje vode
1 solja ovsenih pahuljica
pola kasicice soli
Vodu posoli i neka provri.Dodaj pahuljice i kuvaj najmanje 10 min,a moze i vise,dok se zgusne i ovas ne omeksa.Neka odstoji minut-dva u serpi u kojoj se kuvalo,pa izruci u posudu i umesaj secer (kolicina po licnom izboru) ili jos bolje med i dodaj cimet ili karanfilic,a mozes i neko suvo voce,suvo grozde,suve smokve,sljive itd ili svezu rendanu jabuku.Dobro je sa mlevenim orasima,bademima ili lesnicima,kao i sa mlevenim keksom,sta ko voli.
Toliko za sada i pitaj slobodno sta te zanima.
ZA RUZU:Uh,uh,pa ti si zaista svasta smesala...o kojoj razmeri se tacno radi,koliko koje biljke sadrzi caj koji uzimas?
Inace,procitaj sta sam napisala Vani,dosta od toga vazi i za tebe,pogotovo deo sa hormonalnom terapijom...postoji mogucnost da takve terapije zajedno sa Vitex agnus castus-om izazivaju upravo suprotan efekat,od uobicajnog (veoma povoljnog po vecinu "zenskih" bolesti) ove inace blage i delotvorne biljke.
Za ostalo,idemo redom:
Vitex agnus castus je najbolje uzimati u kapima (tinkntura) do 60 kapi dnevno,obavezno ujutru,u casi vode.Licno preporucujem dozu oko 40 kapi.Inace nije stetna,ali se ne sme mesati sa hormonalnom terapijom bilo kojeg tipa,kao ni sa lekovima koji deluju na dopamin u mozgu (zato dobro proveri koje lekove uzimas i kog su tipa).
Vrkuta (Alchemilla vulgaris) je prilicno ozbiljna biljka,da bi se shvatala tako olako,kako ti to izgleda cinis.Ona regulise probleme po pitanju preobilnih menstruacija,ali buduci da je biljka jakog koagulativnog dejstva (zgusnjava krv),kod osoba koje nemaju problem sa tim,moze da ozbiljno poremeti ciklus.Takode, (ovo nije cesto,ali ipak) ako imas problema sa disanjem,stegnutost grla ili grudnog kosa, bolove u grudima,osip,svrab,cireve ili oteklu kozu,slabost,iscrpljenost i promene boje koze (koza moze da pocne da zuti od nje),to bi moglo biti od nje.Pripazi sa ovom biljkom i drzi se striktne doze:2-4 gr (1/3 do 1/2 kafene kasicice) grama na solju (2 dl) vode,najvise tri solje dnevno,izmedu obroka.Dnevno ne bi smela da uneses vise od 5-10 grama ove biljke.
Nana nije stetna,ali ogranici njenu upotrebu na najvise tri solje dnevno,zbog dejstva peperminta na zeludac.
Kopriva takode nije stetna,osim sto u nekim slucajevima moze da izazove mucninu.Ipak,vazno je da li uzimas caj od lista ili od korena (koren je generalno mnogo bolji za sterilitet i hormonalne probleme).Problem sa koprivom je sto je ne treba mesati sa anti-koagulentima,jer je i sama anti-koagulent,lekovima protiv dijabetisa (moze da se pokaze povisen secer),lekovima protiv visokog krvnog pritiska (mogu da se pojave varijacije u pritisku) ,lekovima za nervozu i slicno (povecava njihovo dejstvo) i lekovima protiv upala ili temperature,kao stoje npr. diklofenak,febricit itd.
Malina nema neka veca losa dejstva,osim sto moze da izazove blagu mucninu i probleme sa stolicom (blaga dijareja).Postoje neke indikacije da utice na krvni pritisak,ali samo u vecim dozama.
Za zeleni caj mozes da procitas sta sam ranije napisala,sve to vazi.
E,sada kada sam sve to nabrojala,za pocetak mislim da bi trebalo da razdvojis cajeve koje pijes (mesavina koju si napravila ne valja je sadrzi jak koagulenat i nekoliko antikoagulenata,za pocetak,pa zamisli kakve to konflikte u organizmu stvara).Ako vec zelis sve da ih pijes,mozes,ali razdvojeno.Inace,mozda bi trebalo da probas one recepte za vaginalne tuseve,koje sam dala Vani,a i tebi i njoj bih preporucila jos jedan recept,koji mozes da napravis,sada kada bude nevena.
Ispuni tri 3/4 tegle sa cvetovima (glavice) nevena i nalij votku,tako da ih prekrije.Neka mesavina stoji jedan mesec (povremeno promuckaj) na umerenoj temperaturi izmedu 18-25 C.Posle toga,dobro procedi i cuvaj u dobro zatvorenoj flasi.Trebalo bi dnevno da uzmes tri puta po jednu kasiku.Veoma je dobro za probleme sa menstruacijom,ali i u borbi protiv steriliteta i nema nezeljena dejstva (osim sto moze da se pojavi svrab koze,u kom slucaju treba prestati sa uzimanjem).
Dobro,toliko od mene za sada,a ti pitaj ako te sta jos zanima.Sto znam,reci cu.
Mnogo srece svima.