Dragi i postovani prijatelji,
evo konacno sam u mogucnosti da vam odgovorim, posle duzeg vremena. Zbog puta koji je potrajao, nisam imala pristup kompjuteru, pa nisam mogla da vam dam odgovore na vasa pitanja, a za sve one koji su koristili mail, necu moci jos nekoliko dana. Problem sa mailom je u tome sto je neko upotrebio tu adresu za slanje ogromne kolicine od preko
3 000 spam mailova, sto je rezultiralo trenutnim "zaglavljivanjem" adrese. Da li je ovo bilo namerno ili slucajno, ne znam.Nazalost, postoje ljudi koji se ovakvim stvarima bave iz zabave, ali i iz zarade, pa se sa tim moramo nositi kako znamo i umemo. Problem se u ovom trenutku resava, stupila sam u kontakt sa ljudima koji mogu da pomognu i trebalo bi da sve bude u redu za koji dan, pa molim sve one koji su mi pisali, da sacekaju. Znam da vam je hitno..ako ne mozete da sacekate, postujte mi vase pitanje ponovo ovde, ali vas molim za strpljenje od makar tri dana, da vam ne bih davala dvostruke odgovore.
E, sada kada sam to objasnila, evo odgovora, po onom redosledu kojim ste pisali (oprosticete mi na sturosti, pokusacu da budem sto brza i efikasnija, buduci da ste vec dugo cekali):
ZA ZABRINUTA:
Draga Zabrinuta, mail sam verovatno dobila, ali zbog "zakrcenja" ne mogu da udem u inbox. Zato se nadam da mozete da sacekate jos koji dan (nadam se ne vise od dva-tri) . Nadam se da je vasoj majci bolje.Odgovoricu vam cim uspem da otvorim mail. Pozdrav za vas i za vasu majku
ZA:BOROVNICA
Postovana Borovnica, vidim da ste se zaista napatili sa vasim problemima i nadam se da mogu da pomognem. Samo ipak, moram da vam napomenem, da ja nisam doktor...bavim se travama i prirodnim preparatima, sto je pocelo sto iz licne potrebe, sto iz duge porodicne tradicije...ali medicinu nikada nisam studirala. Mada je poznajem, u prilicnoj meri, ne mogu zameniti doktora, ni odlazak kod istog, ako je to potrebno, pogotovo sto nisam na licu mesta. Naravno, mogu da vam dam poneki savet, za koji se nadam da ce vam biti od koristi
Sada , sto se tice zgloba, preporucila bih vam tretman koji se sastoji od vise razlicitih biljaka. Za pocetak, najbolje je da pocnete da pijete jabukovo sirce, tri puta dnevno, po 2 kasike u casi hladne vode. Ovo bi trebalo da ima dobar ucinak na artriticne simptome. Takode, preporucila bih vam ovsenu kasu, nesladenu, svako jutro pre dorucka po solju od 2dl. Dalje, maslinovo ulje, dva puta dnevno po kasiku (najbolje ujutru i uvece) a smlacenim uljem mazite i problematicni. Ako ste sigurni da je u pitanju artritis, onda vam preporucujem da pocenete da upotrebljavate kapsule boswellia serrata i glucosamine sulfate. Trebalo bi da mozete da ih nadete u vecin i biljnih apoteka. Pratite uputstvo na pakovnaju.
Ako mozete da nadete biljku koja se zove juka (yucca) ona sadrzi prirodne steroide koji nisu stetni po ljudski organizam. Probajte da je nadete u tabletama ili caju i pridrzavajte se uputstva na pakovanju (jer ne mogu da vas savetujem o dozi i nacinu upotrebe, zbog razlicith uputstava, razlicitih proizvodaca).
Sto se tice bakterija, bilo bi dobro da primenite takode visestruku terapiju. Caj od ruzmarina ce pomoci: 3 prstohvata ruzmarina (prstohvat 1-2 gr) na solju vode (solja 2dl).Spustiti ruzmarin u vrijucu vodu,kuvati poklopljeno jos 3 min.,a onda skinuti sa vatre i ostaviti 15 min.Procediti i popiti 1 solju dnevno.
Dalje, preporucila bih vam sedecu kupku od zalfije, koja se pravi na sledeci nacin:Pregrst i po (75gr) ove biljke kuva se u litru vode 10 minuta. Onda se ova tecnost poklopi i ostavi da stoji jos pola sata. Tada se procedi i razredi sa dovoljno mlake vode da napravite sedecu kupku (trebace vam neki plasticni lavor, dovoljno veliki da u njega komotno sednete). Prvo se kratko istusirajte, a onda sedite u lavor napunjen prijatno mlakom (oko 37C, to je kada spustite lakat u tecnost i ne osetite ni toplo ni hladno) tecnoscu od zalfije. Tecnost treba da vam pokriva citav karlicni deo, sve do pupka, kada u nju sednete. Sedite rasirenih nogu, koliko vam je prijatno. U ovoj tecnosti treba da sedite 8 min. Onda se se dobro utoplite na najmanje pola sata. Tretman treba da radite svake veceri, dve nedelje. Preporucila bih da i vas muz radi istu terapiju (tj. kupku), jer supruznici cesto dele ove bakterije.
Osim ovoga, posto ste u Nemackoj, mislim da necete imati problama da nadete sledeci preparat:
Grapefruit Seed Extract (ekstrat semena grejpfruta u tecnoj formi)– ako nije drugacije navedeno na pakovanju, 1/4 kasicice u casi hladne vode, tri puta dnevno, deset dana.
Ovo je veoma efikasan prirodni antibiotk i zaista se nadam da mozete da ga nadete.
Uz to, uzimajte probiotske proizvode, kao sto je jogurt sa probiotskim kulturama, to ce pomoci organizmu da uspostavi normalnu crevnu floru, sto ima izuzetan ucinak na vaginalnu floru.
Za sada ne bih preporucila nista jace. Za dalji tretman, ako vam bude potreban, trebali bi mi neki podaci. Da li ste imali problema sa cervikalnom tecnoscu? Da li se pojavljuje vaginalni iscedak zuckaste ili mrke boje? Da li ste imali bilo kakvih bolova ili probadanja u donjem delu stomaka? Ili blage grceve ispod desnog donjeg dela rebara (u predelu blizu zuci)? Da ste imali bilo kakav osip ili svrab u predelu pupka? Da li ste u poslednja tri meseca imali povisenu temperaturu (ako jeste, navedite mi razlog, ako ga znate i kolika je bila)?
Eto, toliko za sada. Javite mi kako vam ide sa ovom terapijom i za ovo sto sam vas pitala. Nadam se da ce ovaj tretman uroditi plodom. Mnogo srece
ZA GROM
Postovana Grom, evo prilazem vam nekoliko recepata za tretiranje cisti. Mozete sami odluciti koji vam od njih najvise odgovara, a svi su veoma efikasni.
rec. 1
Ljuska crnog luka (od 2 glave) na 1 l vode. Piti preko dana 10 dana. Za manje ciste (pucaju od ovog).
rec. 2
1l bijelog vina (ili bolje, jabukovog sirceta)
Po 3 velike kašike preslice, kantariona i hajducke trave. Ostaviti da stoji 10 dana, procjediti i piti na tašte malu rakijsku cašici svako jutro. Popiti 2l ovog vina.
rec. 3
Zamesiti jednu malu funtu kvasca ,1/2 litre mleka i belo kukuruzno brasno.Staviti da nadodje.
Peti dan ciklusa namazati stomak uljem i staviti smesu na stomak.Tako ponoviti tri dana.
I tako stavljati tri ciklusa.
Za koji god da se od ovih tretmana odlucite, preporucila bih vam da uz njega uzimate sledece:
jod u tabletama, svakodnevno, jer on pomaze kod smanjenja ovakvih cista.
tinkturu od nevena u dozi tri kasike na dan, svaki put u casi hladne vode.
Uz to, i caj od stolisnika (hajducka trava) da ne bi doslo do veceg krvarenja:1 kas. caja na solju vode. Prelijte caj kljucalom vodom, neka stoji poklopljeno 10 min, procedite i pijte, jednom dnevno.
Eto, nadam se da je ovo od pomoci. Javite mi sta se izabrali i kako vam ide . Dotle, mnogo srece
ZA ADILA
Srecom, draga Adila, ovaj problem nije preterano tezak za resavanje. Dacu vam jedan veoma ukusan recept, a nadam se da ce se i vasem detetu svideti. Ispecite hleb u tosteru ili u rerni, dok ne postane hrskav i zlatno braon. Onda ga dobro natrljajte cenom belog luka i pospite u prah istinjenim origanom (neka origano bude stvarno dobro istinjen:sameljite ga u multi praktik aparatu ili na najsitnije namestenoj masini za mak). Mozete dodati malo senfa, ako ga dete voli (i senf veoma snazno deluje na salmonelu) kao i malo (ali zaista malo) kecapa (ovo vec nema dejstvo na salmonelu, ali cini ovaj "snack" ukusnijim). Neka dete svakog dana za uzinu pojede po parce-dva ovoga i uz lekove koje uzima, brzo cete se resiti salmonele. Preporucila bih vam ovu ukusnu uzinu i kada problema ne bude bilo, jer je odlicna preventiva i za ovakve probleme, a i za problem koji deca cesto zarade u zabavistu:gliste. Uz ovaj recept, gliste ne mogu da prezive u organizmu. Ako vam se ovo, sto se tice salmonele, ne cini dovoljno, onda bih vam preporucila da detetu dajete 1/4 kasicice sitno samlevenog karanfilica pomesanog sa malo meda, svakog jutra pre dorucka. Izuzetno je efikasno, takode.
Eto, toliko i mnogo srece
ZA SNEYANA
Draga Sneyana,
APS je autoimuna bolest, tako da bi pojacanje imuniteta samo jos pogorsalo vase stanje. Vama su potrebni preparati koji "rastanjuju" krv.
Ako niste ni na kakvom tretmanu (tretman aspirinom i varfarinom, ili slicno), onda mozete probati ovu terapiju:
Dong Quai (ovo je kineska biljka, koju je malo teze naci kod nas, ali nije nemoguce. Pomaze kod plodnosti, a istovremeno rastanjuje krv, pa vam moze biti od velike koristi. Probajte da je nadete i koristite uputstva koja sa njom budu prilozena-ne smem vas savetovati u dozi ili nacinu upotrebe, jer se razlikuje od proizvodaca do proizvodaca).
Dobro ste mislili za djumbir, ali ne zbog imununiteta, vec zbog rastanjivanja krvi. On je od velike pomoci pri tom i evo recepta za caj:
1/2 cajne kasicice naribanog korena djumbira, med.
1/2 cajne kasicice djumbira preliti kipucom vodom i ostaviti pokriveno 15-20 min. Procediti i po zelji zasladiti medom. Ili se moze uzeti 1 kasicica dumbira u prahu na 2 dl kipuce vode. Poklopiti i nakon 5-10 minuta piti. Moze se zasladiti medom .
Pre dorucka i pred spavanje, bilo bi dobro da pijete i jabukovo sirce u meri 2 kasike na casu hladne vode. Bez sladenja, dva puta dnevno.
Ginko je takode veoma dobar za razredivanje krvi. Imate ga u tabletama, ali bih vam savetovala da se pre upotrebe njega i bilo kojeg od ovih preparata, posavetujete sa lekarom. Sve ovo sto sam vam rekla, vazi samo ako niste na nekom tretmanu. Ako jeste, onda mi napisite na kojem, pa cemo onda videti sta bi dalje mogli. Eto toliko. Nadam se da vam je ovo od pomoci. Mnogo srece.
ZA BRVUKIC
Postoji nekoliko tretmana za mladeze, ali posto svaki od njih moze biti potencijalno problematican, dacu vam onaj najblazi. Nadam se da zivite u toplijim krajevima, jer zahteva smokvino mleko, tj. tecnost koja se dobija kada se otkine smokvin list ili plod. U ovo doba godine, to je veoma tesko naci, pa ako vam nije hitno, najbolje je da sacekate prolece. Tretman se radi tako sto se otkine list smokve i "mlekom" koje kapa namaze mladez ili bradavica (jer ovo vazi , veoma efikasno i za bradavice). Taj tretman se ponavlja svakodnevno, a mladezi bi trebali sami da se osuse i otpadnu (nikako ih nemojte kidati) bez ikakve iritacije. Ipak, ako vam se ne ceka do proleca ili vam se jednostavno ne radi ovaj tretman, onda bih vam ipak preporucila da ih odstranite hirurskim putem ili tkz "zamrzavanjem". U pravu ste sto hocete da se resite tih mladeza, pogotovo sto svakodnevno imate problema sa njima...u duzem vremenskom periodu, ovo bi moglo da prouzrokuje probleme, tako da vam ipak savetujem odstranjivanje.
Toliko od mene...zao mi je sto ne mogu vise da pomognem. Zelim vam mnogo srece
ZA ALBATROS
Postovana Albatros,
Preparat od preslice je veoma efikasan, ali nisam sigurna da je dobro uzimati ga sa primolut-nor lekom. Jednostavno, nema podataka o interakcijama izmedu ta dva i uzimali biste tu terapiju na sopstveni rizik. Zato bih vam pre preporucila sledece:
Zamesiti jednu malu funtu kvasca ,1/2 litre mleka i belo kukuruzno brasno.Staviti da nadodje.
Peti dan ciklusa namazati stomak uljem i staviti smesu na stomak.Tako ponoviti tri dana.
I tako stavljati tri ciklusa.
Uz to pijte jod u tabletama, svakodnevno, jer on pomaze kod smanjenja ovakvih cista.
I naranvo, caj od stolisnika (hajducka trava):1 kas. caja na solju vode. Prelijte caj kljucalom vodom, neka stoji poklopljeno 10 min, procedite i pijte, jednom dnevno.
Nadam se da cete imati koristi od ovoga. Pozdrav i mnogo srece
ZA SORAYA
Postovana Soraya,
beli luk, omega 3 riblje ulje i folnu kiselinu mozete uzimati zajedno, a takode mozete uzimati i za crvenim glogom, ako ga nadete. Takode je sigurno da ih uzimate sa lekovima koje uzimate za pritisak. Sto se tice ostalih vasih problema, preporucila bih blag caj od maticnjaka i majcine dusice (1 kasika maticnjaka, dve kasike majcine dusice na solju vode. Preliti bilje kljucalom vodom, neka stoji poklopljeno 10 min. a onda procedite i pijte i do 3 solje dnevno). Sto se tice stomacnih problema, caj od lista dunje. Obicno ga ima u nasim biljnim apotekama, a doza varira od koncentracije do koncentracije. Ako na pakovanju ne pise drugacije, stavite 1 kas na solju. Bolji je od bilo kog leka protiv takvih problema.
Eto, nadam se da sam odgovorila na ono sto vas je zanimalo i da ce vam ovo sto sam dala pomoci. Pozdrav i od mene i mnogo srece
ZA NENED
Postovani Nened,
Sto se tice obnove hrskavice, kod sportista, mogu da vam poreporucim dve stvari: kapsule Boswellia serrata i glucosamine sulfate . Prvo je ustvari tamjan, za koji se poslednjih godina ispostavilo da cuda cini kod obnove hrskavice. Drugo je supstanca iz ljustura skoljki i rakova, koja takode ima ogromni ucinak na hrskavicu. Glucosamine se ne sme uzimati ako postoji alergija na rakove ili morske plodove.
Uz ovo, preporucila bih vam da jedete nezasladenu ovsenu kasu, svakog jutra i sok od psenicne trave, koji se pravi na sledeci nacin:
Prvo morate pripremiti psenicna zrna:
Treba vam:staklena tegla, gaza i gumica za teglu+cista, neprskana psenica. Oprana, puna zrna potopite u cistu mlaku vodu i to dva prsta zrna, tri prsta vode. Po isteku vremena natapanja, zrna procedite, a vodu mozete piti-puna je minerala i vitamina. Teglu prekrijte gazom i ucvrstite gumicom. Dok klice ne narastu 1,5 do 2 cm ispirajte ih jednom do dva puta dnevno hladnom vodom. Moraju biti uvek vlazne, ali ne mokre. Nekoliko sati pre upotrebe, proklijala zrna (klice) stavite na sunce radi formiranja hlorofila. Neutrošene klice mozete cuvati više dana u frižideru, zatvorene u plasticnoj posudi ili tegli. Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom.Vreme natapanja pšenicnog zrna je 12 sati, a vreme klijanja od 3 do 4 dana. Idealna temperatura klijanja je 20 Celzijusovih stepeni.
Kada ste dobili klice, postupajte dalje ovako:
Treba vam:plasticna posuda, sumska zemlja, novine, crna plasticna kesa, kisne gliste (nije obavezno), umereno toplo mesto.
Pšenicna zrna, koja su prošla proces natapanja i klijanja, gusto rasporedite u plasticnu posudu na koju ste vec stavili šumsku rastresitu zemlju debljine 4 cm. Aku u tu zemlju, zbog rastresitosti, stavite nekoliko kišnih glista, tim bolje. Pokrijte sa nekoliko listova novinske hartije. Sve to omotajte crnom plasticnom kesom koju ste prethodno izbušili. Nakon tri dana, otkrijte zemlju i svakodnevno je vlazite vodom. Zemlja treba da bude vlazna, ali ne i mokra. Otkrivenu plasticnu posudu stavite na mesto koje nije direktno izlozeno suncu, na temperaturi od 18 do 20 stepeni Celzijusovih. Zetva pocinje posle 10 do 14 dana, s tim da se na jedan do dva dana pre toga posuda iznosi na sunce (zbog sinteze hlorofila). Uzima se cela biljka, zajedno sa korenjem i makazama sece pšenicna trava. Koristi se kao salata ili dodatak drugim salatama.
Psenicni sok se pravi ovako:
Treba vam:masina za mlevenje mesa sa sitnijom resetkom ili jos bolje, blender, gusta cediljka ili ako je nemate, cediljka+gaza.
Dobijenu psenicnu travu sameljite ili izmiksajte u blenderu. Dobro procedite i pijte 1dl te ciste, zelene tecnosti, odmah nakon dorucka. Pozeljno je da svako jutro napravite svez sok. Naravno, ovaj sok mozete i kupiti, ali nikada nece biti onako dobar kao ovaj, domaci.
Nadam se da ste zadovoljni odgovorom i da ce vam ovo sto sam dala pomoci. Zelim vam mnogo srece
ZA RADA
Postovana Rado,
jos jednom se izvinjavam sto na mail nisam odgovorila...zbog "zakrcenja" koje sam gore objasnila, nisam bila u mogucnosti da vam odmah napisem odgovor.
Ali, nadam se da ni sada nece biti suvisno.
Za pocetak, kod artritisa ima vise "pomagala" koje bi bilo potrebno uzimati sve zajedno, za dobar ucinak. Vec sam ovde na forumu vise puta pisala o tretmanima za artritis. Ali, ne skodi ponoviti.
Prvo, sok od psenicne trave. Recept sam vec navela u postu Nenedu (iznad vaseg), pa ga dobro proucite i napravite, ako ste u mogucnosti. Pijte po uputstvu. Dalje, ovsena kasa. Svakog jutra pre dorucka, u kolicini od otprilike jedne solje, nesladeno. Zatim, najvaznije:Boswellia serrata i glucosamine sulfate . Kao sto sam vec rekla Nenedu, prvo je ustvari tamjan, za koji se poslednjih godina ispostavilo da cuda cini kod obnove hrskavice. Drugo je supstanca koja se dobija iz ljustura skoljki i rakova, koja takode ima ogromni ucinak na hrskavicu. Oba su od neprocenjive vrednosti za lecenje artritisa..
Uzimaju se u kapsulama, kojih ima u vecini dobrih biljnih apoteka. Uzimajte ih po uputstvu na pakovanju. Ne smete uzimati glucosamine ako ste alergicni na rakove ili morske plodove.
Jos bih vam preporucila da pijete jabukovo sirce, koje ce spreciti da se artritis siri i to u kolicni od dve kasie sirceta u casi hladne vode, tri puta dnevno.
I dve kasike maslinovo ulja, ujutru i uvece po jednu, ako mozete da progutate (posto ima ljudi koji ne mogu). Toplim (ne vrucim) maslinovim uljem mazite i bolno mesto, a onda ga zavijte lanenom krpom. To veoma pomaze kod bola. Slican ucinak ima i razblazeno crno vino u razmeri 2:1 (dve case vina-jedna casa flasirane vode). Privija se isto kao i maslinovo ulje (koje ja licno preferiram).
Eto, nadam se da ce ovo biti od pomoci. Pisite mi i javite kako vam ide sa ovom terapijom.
Pozdrav i mnogo srece