Ovako stvari stoje s Minoxidilom: i ja sam citala da je moguce da kosa opada jos i vise nakon tretmana, ali to nisam opazila.
Ja sam prije tretirala uglavnom zaliske i "front-line", i mislim da sam na zaliscima primjetila rast meke, paperjaste kose, poput djecje, koja nikada nije dobila cvrstocu i izgled prave, ali sam bila zadovoljna. Kao sto sam vec rekla, mislim da prestanak koristenja nije potencirao daljnje jace opadanje. Ali, kako mi je jedna iskusna farmaceutkinja i najavila da Minoxidil radi po principu "drzi vodu dok majstori ne odu", hocu reci, kad se prestane koristenjem, prestaje i efekt, ja bih se s tim nazalost mogla sloziti. Ako i dodje do poboljsanja, ne bi se nikako moglo reci da je trajno.
Nakon toga u vise sam navrata koristila Vichyjeve ampule, tinkturu cicka, Rougj ampule i kojesta drugo, ali sve bez nekog efekta. Kako mi je unazad nekoliko mjeseci ponovno pocelo jace prorjedjivanje, ja sada ponovno pokusavam s Minoxidilom, s tim da ne pretjerujem i ne stavljam dva puta dnevno, nego jednom, mozda cak i ne svaki dan, jer sam prije primjetila da mi ucestalo koristenje ostavlja kosu bez sjaja, i nekako kao da je "guzva", bude nasuskana i ruzna, ako me razumijete.
Kad zbrojim sve sto sam cula i isprobala, nazalost, drage moje supatnice, moram priznati da sam dosla do spoznaje da "sto je sudjeno, sudjeno je", i da bi prvenstveno trebalo tretirati uzrok, dok je opadanje kose samo posljedica.
Jos nesto da dodam, mislim da treba biti oprezan s kojekakvim narodnim lijekovima. Tanja je gore dala recept s AD kapima, ali ja sa bilo kakvom aplikacijom koncentriranih vitamina ne bih pretjerivala, a svakako bih preporucila izbjegavanje recepata tipa: mazati vlasiste s rastvorom ribljeg ulja i joda(!) kao sto sam nedavno cula. Ne znam, Nina, nije li i jabucni ocat, pa jos pojacan bijelim lukom, isto tako malo prezestok? Koliko i kako to koristis i jesi li zadovoljna?
Zelim vam, drage moje, svaku srecu u novoj godini s istinskom zeljom da medicina vec nesto izmisli kako bi nam olaksala muke!
Ksenija