Pozdrav za Saru i Andjelu!
Hvala vam puno sto ste odgovorile.
Iskreno, meni najveci problem predstavlja maljavost. Godinama depiliram nausnicu, a od prije godinu dana pocele su mi rasti velike, jake crne dlake na podrucju brade i na podbratku. Dlakavost se sada pocela siriti i po cijelome stomaku. Godinama moram da uklanjam dlake (nevjerovatno jake i guste) koje rastu po dijelu stomaka koji se otvara prilikom carskog reza. Ne znam tacan naziv. Isto tako, u periodu ovulacije, imam nevjerovatno dubok glas, nesto poput mutiranja kod djecaka u doba puberteta. Prirodno nemam uopste naglasen stomak, sta vise. Medjutim, deset dana prije menstruacije stomak mi se toliko uveca da ne mogu zakopcati nista od odjece. Radila sam jedan mali "eksperiment", tako da se izrazim. Primjetila sam da kada god pijem najmanje 1.5 litara caja od majcine dusice i zelenog caja, menstrualni ciklus mi je redovniji. Medjutim, cim dobijem na kilazi,pa makar se radilo samo o tri kilograma, menstruacija mi kasni i po mjesec dana. Inace moram nevjerovatno da pazim na ishranu. Mozda djeluje nevjerovatno, ali ako jedem normalno, znaci nista premasno, ne u kasne sate i sve u normalnim kolicinama, dobivam na kilazi. Uvijek moram da vodim racuna o ishrani, tako da sam u vecini slucajeva vise gladna nego sita. Nevjerovatnih 10kg koje sam dobila pijuci hormonalne antibebi pilule sam skinula fizickom aktivnoscu, potpunim izbacivanjem secera iz ishrane i pijenjem 100% soka od grejpa (jedna casa prije spavanja i poslije rucka jedna casa). Sve ovo propraceno unosom velikih kolicina caja od majcine dusice i zelenog caja, koji inace pomazu uklanjanje toksina iz organizma. Ono sto mene najvise plasi jeste moja genetska predispozicija za rak, posto su mi mama i tetka umrle od raka. A citala sam dosta materijala na temu PCOS-a, i tu sam procitala da kod zena koje boluju od ovoga sindroma postoji veca mogucnost dobijanja raka grlica materice nego kod zena koje ovaj sindrom nemaju.
Ovo su moja iskustva koja se ticu naseg, nazalost zajednickog, problema. Trenutno pijem Royal Jelly 200, tablete na bazi maticne mlijeci. Imaju dosta siroku upotrebu, izmedju ostalog se piju radi hormonalnog poremecaja i neplodnosti. Terapija koja se preporucuje traje 3 mjeseca. Iskreno, nisam primjetila nikakve promjene osim poboljsanja koncentracije i pamcenja. Ali, mislim da cu nastaviti piti ih jos 1 mjesec nakon isteka 3 mjeseca...cisto da vidim da li ce se konzumiranje ovih tableta pozitivno odraziti na menstruacioni ciklus.
jos jednom vam hvala na savjetima koje ste mi vas dvije dale, uvjerila sam se da bas "ljudi medicine" ne gledaju na nas problem sa dovoljnom dozom ozbiljnosti.
Nadam se da cemo ostati u kontaktu i nastaviti razmjenjivati iskustva i recepture cajeva do kojih dodjemo.
Puno pozdrava!!