Drage moje,
koliko mi je u jednu ruku bilo olaksanje vidjeti da nisam usamljena sa svojim problemom, toliko mi je istovremeno zao kad vidim koliko se sve zajedno patimo i relativno bezupjesno borimo s policisticnim jajnicima.
Imam 42 godine i prije godinu dana prestala sam uzimati Diane 35. Pilule sam uzimala preko 5 godina i moja je poruka svima koje razmisljaju o njima, da dobro promisle, i ako se odluce za njih, da svakako cesto kontroliraju kompletnu zdravstvenu sliku. S Diane 35 rijesila sam se akni, oticanja nogu i ruku, nadimanja trbuha i viska kilograma. Bila sam zadovoljna. No odjednom mi je pocela ispadati kosa u takvim kolicinama, da sam pala u depresiju. Istovremeno sam napravila lipidogram gdje mi je ustanovljeno da su mi masnoce u krvi skocile preko svake granice. Odgovor lijecnika bio je da uz Diane 35, uzimam i statine, odnosno lijekove za reguliranje masnoca. Kad mi je puknuo film, svojevoljno sam prekinula terapiju i odlucila si pomoci prirodnim putem. Trenutno se i dalje borim s aknama, ali kosa mi je prestala padati. Dijelom se oporavila, ali na nekim je dijelovima bespovratno nestala. Menstruacije su mi relativno uredne, iako izrazito skromne, a posljednji ultrazvuk prije koji mjesec pokazao je i nazovi ovulaciju. Silni problemi koji su me jos do proslog mjeseca mucili, a to je bolno oticanje trbuha od polovice ciklusa pa do kraja, ovog su mjeseca cak i popustili. A evo sto sam pokusala unazad par mjeseci kao terapiju:
- alga kelp koja pomaze reguliranju rada stitne zlijezde i hipotalamusa (inace sindrom policisticni jajnika nastaje radi "slusa" na osovini hipotalamus- stitnjaca-kora nadbubrezne zlijezde) - ali ne pretjerivati kako se ne bi u stanicama akumuliralo previse joda
- biljne tablete za reguliranje predmenstrualnog sindroma na bazi ulja boreca/borazine
- tablete soje tj. fitoestrogeni iz soje za olaksavanje klimaktericnih tegoba (disbalans hormonalni i problemi koji prate klimakterij slicni su sindromu policisticnih jajnika)
- biljne kapi odoljena koji fantasticno pomaze za smirivanje napetosti u trbuhu
- tablete Priorin (Roche) na bazi prosa i aminokiseline L-cistein za jacnanje kose
Kao sto rekoh, ovu sam terapiju zapocela pocetkom proljeca i necu reci da je cudotvorna, ali pomaze. Nazalost, nista od toga ne pomaze reguliranju tezine i tena, ali mozda se i to s vremenom popravi, barem problemi s kozom. Eto, ako je koja spremna pokusati, neka sama provjeri sve preparate koje sam navela pa onda odluci, i bila bih joj zahvalna da mi se javi s rezultatima. Pozdrav svima.