Evo i odgovora, po redu kako ste pitali (oprostite na sazetosti, buduci da zelim svima da odgovorim, moam biti kratka):
Za Anastasija: Probadanje moze da bude od zavaljene materice, ali je ipak bolje da odete kod lekara i potrazite razlog. Dotle, preporucujem vam pomalo neobican tretman:
10 cenova belog luka
50gr ruzmarina
50gr koprive
20 kapi tinkture lavande
2 kasike meda
2 velike lanene krpe (toliko velike da u njih mozete da uvijete citav predeo karlice/donjeg stomaka-velike kao mini suknje sa pojasom negde oko pupka)
U pola litre vode koja kljuca spustite ruzmarin i kuvajte 10 min. Dodajte koprivu, pa skinite sa sporeta i pokrijte. neka stoji 20 min. Za to vreme dizgnjecite beli luk (nabolje ako imate presu). Skinite poklopac sa tecnosti, dodajte lavandu i ostavite poklopljeno js 2 min. Dotle razredite med hladnom vodom, da bude veoma tecan. Umesajte beli luk. Sada usmite lanenu krpu. Sustite je u tecnost i neka se cela natopi, a onda je ocedite toliko da ne curi. Rasirite je, premazite medom i belim lukom i sedite na nju (naravno, bez odece ili vesa). Uvijte krpu oko sebe, cvrsto (ali ne previse (neka vam bude udobno)), polako ustanite pazeci da beli luk ne ispadne i uvijte suvu lanenu krpu preko. Ponovo sedite.Ostanite tako 20 min. osim ako ne osetite svrab ili peckanje (neki ljudi su preosetljivi na beli luk). Prostorija u kojoj sedite treba da bude dobro zagrejana, a nije lose i ako imate uslova da napravite mini saunu. Kada prode dvadeset minuta, pazljivo skinite sa sebe obe krpe i istusirajte se vodom normalne topline. POsle toga, na suvu kozu, mozete naneti neku dobru kremu, jer beli luk ume da iritira kozu, pa da biste to izbegli. Onda se utoplite (najbolje je da ovo radite pred samo spavanje). Ovaj tretman je donekle neuobicajan i nije bas prijatan za izvodenje (ako nista, ostavlja prilican nered), ali je efiasan kod bolova donjih delova tela. Tretman je potrebno raditi prvo tri dana uzastopce, a onda jos cetiri puta, svaki drugi dan. Pozdrav.
Za Pegicaa: protiv strahova i napetosti, uvek preporucujem najbolji tretman:maticnjak sa majcinom dusicom. Recept je 1 kas. maticnjaka i jedna kasicica majcine dusice na solju (2.5 dl) vode. Prelijte cajeve kljucalom vodom, ostaviti tecnost da pokrivena odstoji 10 min. a onda procedite i pijte. Nemojte sladiti. Mozete i do tri solje ovog caja dnevno, ali pazite da izmedu njega i lekova prode najmanje 4 sata.
Za Soraya: Draga Soraya, za visok pritisak je uvek dobar beli luk. Naravno, ne treba preterivati...dovoljno je da se redovno nade u vasoj ishrani. Najmanje cen dnevno. Takode u redovnu ishranu ukkljucite i djumbir i morski orascic, kao zacine.
Caj koji bih vam preporucila je caj od crvenog gloga, a veoma je delotvoran:
Caj od crvenog gloga
2 dobra prstohvata, na solju vode. Prelijte bilje kljucalom vodom, neka stoji poklopljeno 10 min. procedite i pijte. 2-3 solje dnevno.
Takode i caj od mesanog bilja:
Caj od mesanog bilja (svako vece, pred spavanje)
Po prstohvat (prstohvat je 1-2gr, koliko uhvatite izmedu palca i kaziprsta) od:nane, bosiljka, sporisa (Verbena officinalis) i kamilice, na solju (2,5 dl) vode. Prelijte bilje kljucalom vodom, pokrijte i ostavite da odstoji 10 min. Procedite i popijte.
Uz sve ovo, obavesno pocnite da uzimate riblje ulje (ima ga u kapsulama) kao i folnu kiselinu (takode u kapsulama/tabletama).
Nadam se da ce vam ovaj tretman biti od pomoci i javite mi se za mesed dana da vidimo kako ide i treba li jos sta da dodamo. Pozdrav i mnogo srece
Za Adila: Za vaseg svekra, ima nekoliko stvari koje bi trebao da uzima i koje mogu pomoci.
Za pocetak, pozeljno je da nadete polen...on se uzima u caju, obicno u nekom kao sto je obican caj o nane. Jedna kasicica ujutru u caju koji odabere (moze i u uvi) bice dobra doza za pocetak.
Dalje, tahebo caj. Ima ga u svim biljnim apotekama, ali vas moram upozoriti na veoma specifican nacin pripreme. Koriste se samo stakleni sudovi, destilovana voda i staklene kasicice za mesamje inace caj nema zeljeno dejstvo. Evo detaljne pripreme:
Za pocetak da vas upozorim na to da je tahebo snazan koagulent-izaziva zgrusavanje krvi. Ukoliko vas svekar ima problema sa zgrusavanjem krvi, ne sme ga uzimati. Izbegavajte njegovu upotrebu sa lekovima za zgrusavanje krvi, ali i sa andolom, koji ima suprotno dejstvo (anti-koagulenat), sto veoma nepovoljno deluje na organizam.
Za pripremu caja koristi se iskljucivo destilisana voda. Caj se MORA kuvati u staklenoj posudi (od vatrostalnog stakla). Za mešanje se koristi staklena ili plasticna kasicica, a za cedenje plasticna cediljka ili gaza.
U 300 ml destilisane vode staviti 1 cajnu kasicicu tahebo caja... kada prokljuca, kuvati jos 5 minuta, a zatim smanjiti temperaturu i kuvati još 20 minuta na laganoj vatri. Nakon toga pustiti caj da stoji dok se talog ne slegne i procediti. Caj se moze uzimati i u vecim kolicinama i nema ogranicenja koliko dugo. Veoma je zdrav, poboljsava imunitet, unistava bakterije i toksine u organizmu i veoma je koristan kod prostatitisa.
Dalje, preporucila bih vasem svekru caj od uve, koji dosta pomaze:
Supenu kašiku caja kuvati tri minuta u 250 ml vode. Sud poklopiti, ostaviti da stoji 15 minuta i procediti. Pije se toplo, tri puta dnevno po jednu šolju caja posle jela.
Takode bi trebao da pije prirodan, nezasladen sok od borovnice.
Trebalo bi da izbegava hranu bogatu gvozdem, jer ono pojacava simptome prostatitisa.
Preporucila bih mu i sedece kupke od 75gr ruzmarina na 2 l vode. Spustire ruzmarin u kljucalu vodu i kuvajte 10 min. SKinite sa sporeta, pokrijte i neka stoji jos 20 min. Onda procedite. Pomesajte sa jos dve litre vrele vode i pustite da se ohladi na 37 C. Ako nemate termometar, spustite lakat u vodu..kada se ne oseti nista, ni toplota, ni hladnoca, onda je to prava temperatura. Neka vas svekar sedi u toj kupki 15 min. svake veceri, pred spavanje (potrebno je da se istusira i utopli posle).
Takode bih mu preporucila da pije echinaceu, ali za dozu cete morati da pogledate uputstvo na pakovanju...svaki proizvodac ima svoje doziranje.
Eto, nadam se da ce vasem svekru ovo pomoci. Javite mi se za tri nedelje, da vidimo kako ide i treba li sta jos dodati ili oduzeti. Toliko od mene i pozdrav.
Za Zabrinuta:Kao sto sam rekla, vama sam poslala mail...ako ste ga dobili, javite mi, Ako niste, takode mi javite, pada da vam ponovim ono sto je u njemu pisalo.
Za Mother To Be: I vama sam vec odgovorila, na temi koju ste postavili. Nadam se da ce vam odgovor koristiti.
Eto, toliko za ovaj post od mene...jos jednom cu zamoliti sve koji zele da mi postave neko pitanje, da ga postave ovde, a ne na posebnim temama. Moze se desiti da promasim vase pitanje ako je na nekom drugom mestu, a to ne zelimo ni vi, ni ja. Pozdrav svima i mnogo srece